Zondag 2 juli 2023 vond in Born het Oud-Limburgs Schuttersfeest (OLS) 2023 plaats. Waar je normaal jaren van tevoren weet dat het je beurt is, is dat met een OLS heel anders. Daar win je het OLS en mag je het het jaar erna zélf organiseren. De strijd ging vorig jaar tussen de buurdorpen Obbicht en Born waarbij de laatste aan het kortste eind trok en het jaar erop de gastheer mocht zijn voor dit immens grote en imposante evenement. Wat speciaal dit jaar wel anders was dan andere jaren, was dat het OLS werd georganiseerd in de achtertuin van onze voorzitter en dat bood perspectief voor een aantal leden.. Want al snel was het idee van een OLS camping geboren. Dus ons weekend begon eigenlijk al op vrijdag..

De eerste campinggasten meldden zich vrijdagmiddag al voor de beste plek (lees: dicht bij de barbecue). Maar ’s avonds moest er natuurlijk wel geoefend worden voor de zondag, dus trok de karavaan richting Houthem om zich samen met de rest van de vereniging goed te kunnen voorbereiden op de zondag. Defilé was in Born rechts (meestal is een defilé links), dus werd er hard geoefend met “hoofd, rechts” voor het defilé. Tijdens een OLS is er geen presentatie van de schutterijen (buiten de openingsceremonie), dus daar hoefden we niet op te oefenen. Aansluitend snel terug naar de OLS camping voor bbq 1 van 2..

Zaterdags waren de campinggasten helaas al vroeg wakker, mede mogelijk gemaakt door Piepie de haan die wilde voorkomen dat ze te laat zouden aankomen bij de schietoefening ;-). Dus was het tijd voor koffie en gekeuvel. Daarna ging iedereen zijn eigen weg, om omstreeks 17u aan te komen bij onze schutterslocatie voor de laatste schietoefening welke tevens zou bepalen wie in het zestal zou plaatsnemen. Dat werden uiteindelijk Nick Jansen, Els Hambeukers, Christian Hollanders, Nikita Hollanders, Erik Darding en Kevin Schrooders. Ook daarna snel opruimen en terug naar de OLS camping voor bbq 2 van 2. Aangezien de vrijdagavond zo gezellig was, waren op zaterdagavond wat meer schutters aangesloten. Met en zonder tent.

Zondagmorgen was iedereen weer vroeg wakker. Niet van Piepie, want die was nog moe omdat hij de avond ervoor wakker was gehouden door de campinggasten. Maar omdat het OLS toch altijd zenuwen met zich mee brengt. Ookal staan we achter de instelling dat meedoen belangrijker is dan winnen en beseffen we terdege dat we als kleine vereniging natuurlijk niet de imposantste van het stel zijn, we willen toch presteren. De materiaalwagen was al in Born uiteraard, want die was de avond ervoor al op de camping aangekomen. De overige leden kwamen al carpoolend richting Born alwaar het verkeer-technisch heel goed geregeld was. De materiaalwagen stond overigens wel een heel eind van het terrein vandaan, maar dat heb je bij zo’n groot evenement toch.

Om 12.40u was het eerst de beurt aan het klaroenkorps die mochten uittreden in de 3e divisie sectie B met hun concertwerk “New Beat” van Egberts & Smits. Er werd een fijn stukje muziek ten gehore gebracht onder leiding van “leen”tambour-maître Ad Jansen (i.v.m. de afwezigheid van Roana) en instructeur Ad Knops. Joyce Hanssen van Schutterij Sint Sebastianus Mheer hielp net als op het bondsfeest in Mheer ook weer uit, waar we haar erg dankbaar voor zijn! En de kids hebben het weer top gedaan, er was geen speld tussen te krijgen. Dat belooft wat als ze volgend jaar als solist gaan uittreden.

Na een korte pauze mochten we ons op de naastgelegen voetbalvelden gaan opstellen voor de optocht door Born. We waren optochtnummer 55 dus waren vrij vroeg aan de beurt. Helaas konden we niet direct vertrekken, omdat er een ambulance door moest. Het werd namelijk hoe langer hoe warmer, terwijl het ’s ochtends nog best fris was. De optocht was goed te doen. Fijn ook om te zien dat er meerdere waterpunten onderweg waren. Het defilé ging ook goed, onze koning Nick Jansen was het paradepaardje voor de (vrouwelijke??) filmploeg van L1. Na het defilé kwamen we al snel weer terug bij het feestterrein voor het ontbinden, maar wát een mensen langs de weg! We werden zowat gedragen door het grote publiek. Dat is altijd heel speciaal aan zo’n OLS.

Na terugkomst was het tijd voor onze hospitaalsoldaat om zich te gaan voorbereiden op haar uittreden. Zou ze net als vorig jaar weer 1e worden? Het was haar gegund op haar laatste dag als 28-jarige! Verder zouden eigenlijk ook de marketentsters Eveline en Germaine uittreden en generaal Harry, maar ze waren alle drie zo moe van de optocht dat dat niet meer lukte. En die beslissing respecteren we uiteraard. Bij het uittreedterrein aangekomen was het een drukte van jewelste. Er was 1 groot terrein afgezet voor álle schoonheidswedstrijden en uiteraard, de hospitaalsoldaat moest het verste lopen. Eenmaal daar aangekomen was ze wel snel aan de beurt en de twee juryleden hingen aan haar lippen toen ze zich mocht presenteren. En met resultaat, want ze beoordeelden Danique voor de 2e keer op rij met een prachtige 1e prijs! Zoo verdiend, toppertje! En dat met de wetenschap dat ze ook pas 2x heeft meegedaan, echt knap!

Daarna konden we richting de schietbomen voor het moment waar iedereen op heeft gewacht. Zou het lukken, 2x 18 raak en dan kavelen? We hopen er elk jaar op en weten ook elk jaar dat het lastig is om die zenuwen in bedwang te houden. Erik maakte daarom de keuze om te ruilen met Mathie en toen moest het dan toch echt gaan gebeuren. Boom 28 links, 2e doorgang, nummer 55. Dat was ons rek. Eerst werd door Mathie de buks ingeschoten en toen startte Nick als “veuropsjöt” gespannen de 1e reeks. En helaas kon toen al het welbekende deuntje “Esprit” voor ons worden ingestart. Mis. Zo zie je maar, de spanning op zo’n OLS is voor vele schutters heel lastig te dragen. Toch kozen we ervoor om 2x 18 wel af te maken en daarna snel richting de feesttent om het vervelende gevoel dat we eruit lagen weg te spoelen.

In de tent was het één groot feest met Die Heimatkapelle Meijel, Big Benny, Wahnsinn, Erwin en Knallerman en als afsluiters Spik en Span en DJacky. Maar aan deze mooie dag kwam helaas toch ook een eind en er moest natuurlijk ook nog één en ander worden opgeruimd. Dus vertrokken de leden terug richting Houthem voor het uitruimen van de materiaalwagen en lag iedereen vrij op tijd weer in zijn of haar bedje, bijkomen van het drukke maar geweldige weekend. Behalve die voorzitter, want die kon er geen genoeg van krijgen en fietste stiekem toch even terug richting de feesttent voor het opmaken van de laatste bonnen. En daar in die tent werd officieel de eerste gastschutterij uitgenodigd voor ons bondsschuttersfeest in 2024. Maar wie dat wordt, dat verklappen we een andere keer.

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!