Schuttersevenement

Schutterij St. Martinus is regelmatig gastheer voor gezelschappen t.b.v. schietevenementen op onze prachtig gelegen schuttersweide op Landgoed Château St. Gerlach. Daarnaast hebben we de luxe om zo’n evenement ook te organiseren bij onze kogelvanger op Sportcomplex de Kromme Steeg in Houthem. Maar schieten in de open lucht is en blijft natuurlijk het meest speciaal.

Ondervind samen met collega’s of vrienden uit uw eigen vereniging, club, bedrijf, personeelsvereniging of serviceclub aan den lijve wat het betekent om te schieten met de zware buks. Schieten op de koningsvogel of op de kleine bölkes in teamverband, maar ook een volledig mini-schuttersfeest met schieten op de koningsvogel, bölkes, exercitie, trommelen etc..

Een echt schuttersevenement is natuurlijk pas echt compleet met een optreden van onze volledige schutterij in vol ornaat “met vliegend vaandel en slaande trom”. Vraag naar de voorwaarden voor een dergelijk optreden individueel of gekoppeld aan uw schuttersevenement. Dergelijke exclusieve schuttersevenementen kunnen uitsluitend ingepland worden na mogelijke inplanning in de verenigingsagenda en passend bij de overige activiteiten op en rondom het Landgoed St. Gerlach. Evenementen uitsluitend in het schuttersseizoen van eind maart tot begin september en na vergunningverlening door het gemeentebestuur.

De Houthemse schutterij is graag uw gastheer voor uw schuttersevenement op maat. Neem contact op met onze evenementen-coördinator Renate Hambeukers op 06 – 40 26 10 19 en leg uw wensen neer.

Koningsvogelschieten

Samen met uw collega’s of vrienden (en eventueel partners) gaat u individueel strijden om de titel van schutterskoning van uw gezelschap. Voor partners of bij grote gezelschappen plaatsen wij graag een tweede koningsvogel voor de partners of de andere helft van uw gezelschap. Natuurlijk krijgt uw gezelschap ook de kans om het schieten volgens het Oud Limburgs schietsysteem met de kleine bölkes. U zult merken dat dit schieten met wind, zonlicht en natuurlijke omgeving nog niet zo eenvoudig is. Uw gezelschap wordt ontvangen op de schuttersweide bij Château St. Gerlach  door een geüniformeerde afvaardiging van onze schutterij. Onze voorzitter/generaal vertelt het gezelschap op een luchtige manier de historie van de Limburgse schutterijen in het algemeen en de bijna 425-jarige Houthemse schutterij in het bijzonder.

Na een korte uitleg over het gebruik van de zware schuttersbuks gaat u op toerbeurt schieten om de eretitel Schutterskoning. In de tussentijd verzorgen -indien bij ze aangevraagd- de mensen van Château St. Gerlach u graag met een hapje en drankje. Onze marketentsters verzorgen de gasten uiteraard met een kleinigheidje in de vorm van een stukje kaas en/of worst met een stukje stokbrood en een neutje Ingendaeler. Degene die de laatste splinter van de grote houten koningsvogel afschiet behaalt de hoogste schutterseer. De nieuwe koning wordt uiteraard traditioneel drie keer rond de schietmast gedragen en wordt aansluitend gekroond tot koning en ontvangt een aandenken aan deze uiterst gezellige Limburgse schuttersmiddag.

Het Koningsvogelschieten is alleen in te plannen in het schuttersseizoen van april tot september en na vergunningverlening en inpassing in de agenda van onze schutterij en de overige activiteiten op het landgoed St. Gerlach.

Mini-schuttersfeest

Uw gezelschap ondervindt aan den lijve de diverse aspecten uit het Oud-Limburgs schutterswezen door daadwerkelijk zelf deel te nemen aan koningsvogelschieten, bolkes-schieten, exercitie en trommelen. Een complete schuttersmiddag op een geweldige locatie!

Na de ontvangst van uw gezelschap door een geüniformeerde afvaardiging van onze schutterij, vertelt de voorzitter/generaal over de historie van de eeuwenoude schutterstradities en de bijna 425-jarige Houthemse schutterij in het bijzonder. Aansluitend wordt het gezelschap in kleine teams opgedeeld en gaat men in groepsverband op toerbeurt deelnemen aan de diverse activiteiten. Uiteraard schiet u op de koningsvogel en op de kleine bolkes, maar u bent ook actief met exercitie en trommelen. Onder leiding van de commandant voert u (eenvoudige) oefeningen uit de traditionele Oude Exercitie met geweer uit. De tambour-maître of instructeur laten u tevens ondervinden hoe makkelijk het lijkt om te trommelen, maar hoe moeilijk dit in de praktijk blijkt te zijn. In de tussentijd heeft u regelmatig de mogelijkheid te genieten van een koel drankje of lekkere hapjes.

Ter afsluiting van deze carrousel van schuttersactiviteiten treden alle deelnemers aan onder de koningsvogel voor de grote finale. Er wordt door de teamcaptains geschoten om de hoogste schutterseer. Na het vallen van de laatste houtsplinter van de koningsvogel wordt de nieuwe schutterskoning drie keer rond de schietmast gedragen en gekroond tot koning van uw gezelschap. Optioneel kan deze finale en afsluitende huldiging worden opgeluisterd door een optreden van de volledige schutterij met nadere uitleg over de diverse rangen en functies binnen de schutterij.

Optreden schutterij

Uiteraard draagt de Houthemse schutterij graag de eeuwenoude tradities van het schutterswezen uit door optredens in binnen- en buitenland. Ook u kunt live getuige zijn van een optreden van onze volledige schutterij met “vliegend vaandel en slaande trom”. Optredens kunt u koppelen aan een schuttersevenement op het landgoed St. Gerlach, maar wij treden ook regelmatig op andere locaties op ter opluistering van conferenties, presentaties en congressen voor grote en kleine gezelschappen binnen- en buitenlandse gasten. Onze schutterij past natuurlijk het best in een historische locatie als een kasteel, maar ook diverse hotels, congreszalen, grotten en bedrijfspanden in de verre regio verwelkomden onze schutterij reeds voor een imponerend optreden. Wij verzorgen optredens op o.a. Château St. Gerlach te Houthem, Kasteel Erenstein te Kerkrade, Hotel Winselerhof te Landgraaf, Chateau Neercanne te  Maastricht, Caverne de Geulhem in Valkenburg a/d Geul, MECC Maastricht en Crowne Plaza Hotel Maastricht.

Onze schutterij marcheert aan op de door u gewenste locatie met vliegend vaandel en slaande trom en toont zich in vol ornaat aan uw gezelschap. Onder leiding van de commandant worden enkele exercitie-oefeningen uitgevoerd en stelt het korps zich op in een front-formatie. De voorzitter/generaal vertelt het gezelschap over alle rangen en functies binnen de schutterij en stelt de functionarissen voor aan uw gezelschap. Verder plaatst de voorzitter/generaal onze schutterij in historisch perspectief en bespreekt de Limburgse schutterswereld en haar tradities. Het klaroenkorps brengt uw gezelschap een muzikale aubade door het laten klinken van de signaaltrompetten en het slaan van de trommen. Na de uitleg over de onderdelen van de schutterij neem de commandant wederom het heft in handen en laat de grenadiers enkele saluutschoten afvuren als eregroet. De schutterij marcheert af met een defilé voor uw gezelschap. Uiteraard kan dit optreden aangepast worden aan uw specifieke wensen. Denk aan afwijkende locaties, verrassingsoptredens, binnenoptredens, buitenlandse toespraken, het uitschenken van een Limburgs likeurtje uit de marketentstervaatjes, het vormen van een erehaag naar de dinerzaal of een groter muzikaal optreden van ons klaroenkorps.

Optreden Vaeshartelt 2019

Herauten

De klaroenblazers van ons klaroenkorps waren in het verleden ook regelmatig herauten tijdens ontvangsten van gastengroepen op kasteelachtige locaties in de omgeving. Tijdens de ontvangst worden de gasten ontvangen door luidklinkende klaroensignalen vanaf de kasteeltoren of balustrade. Een sfeervolle begeleiding van een vorstelijke ontvangst.

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *