Muziekopleiding

De schutterij
De Houthemse schutterij en haar leden hebben plezier in het uitdragen en in stand houden van aloude tradities in de huidige moderne tijd. Kameraadschap, plezier en discipline zijn hierin erg belangrijk. De vereniging beweegt zich binnen en buiten het dorp Houthem. De belangrijkste activiteiten zijn binnen Houthem. Denk hierbij aan de jaarmis en het koningsvogelschieten, maar ook het traditioneel voorop gaan in de processie op pinksterzondag,  het opluisteren van Koningsdag en de organisatie van de lampionnenoptocht t.g.v. het patroonsfeest van onze vereniging dat we vieren samen met alle jeugd en hun (groot)ouders op 11 november. Buiten het dorp neemt onze vereniging deel aan schuttersfeesten van de eigen schuttersbond, maar ook het grote Oud Limburgs Schuttersfeest, Zuid-Limburgs Federatiefeest en is aanwezig of neemt deel aan kerkelijke of wereldlijke activiteiten binnen en buiten de gemeente Valkenburg a/d Geul.

Binnen de schutterij zijn twee grote afdelingen te onderkennen. Enerzijds het muziekkorps en anderzijds de schietploeg met de actieve schutters die met de zware schuttersbuks deelnemen aan wedstrijden. Tijdens optochten in en buiten het dorp bestaat de vereniging achtereenvolgens uit de bordjesdrager, het muziekkorps, de marketentsters, vaandrig, koningspaar, soms zelfs een keizerspaar, officieren en grenadiers. Ook de jeugd krijgt binnen onze schutterij regelmatig de kans mee te schieten met de windbuks om alvast de vaste hand te oefenen om later misschien wel schutterskoning of schutter in het zestal te kunnen worden.

Trompetterkorps met slagwerk
De Houthemse schutterij met een eeuwenoude historie (sinds 1599) heeft al jarenlang een zeer gerenommeerd muziekkorps, beter bekend als klaroenkorps. Zij spelen op signaaltrompetten (klaroenen) en slagwerk. Zowel als korps als individueel zijn de muzikanten van het schuttersmuziekkorps al vaak in de prijzen gevallen en behaalden het korps en solisten vele prijzen tijdens schuttersfeesten in binnen- en buitenland, muziekfestivals en -concoursen en behaalden zij zelfs meervoudig de titels Limburgs en Nederlands kampioen.

Jeugdopleiding
Al jarenlang werkt ons muziekkorps steeds met nieuwe jeugdleden die worden opgeleid tot muzikanten. De vele successen in het verleden van zowel het korps als ook de individuele solisten geven aan dat deze opleiding voor kwaliteit gaat. De opleiding bestaat uit wekelijkse individuele muzieklessen door vakdocenten en na een tijdje ook groepslessen door een gediplomeerde instructeur/dirigent. Met de groepslessen krijgen de muzikanten samenspel mogelijkheden met hun collega jeugdmuzikanten en leren ze gezamenlijk plezier te hebben in muziek maken. Vervolgens spelen de muzikanten in het jeugdensemble en stromen ze in binnen het muziekkorps.

Onderdeel van de opleiding is ook deelname aan solistenwedstrijden van de muziekbond en schuttersbonden en clinics die worden georganiseerd door o.a. de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen. Hierdoor krijgen jeugdmuzikanten meer podiumervaring en drive om te werken aan hun muziekwerken.

Slagwerk of blaasinstrument?
De keuze voor een instrument is natuurlijk in eerste instantie gebaseerd op de voorkeur van de nieuwe jeugdmuzikant. De klaroen is een instrument dat prima past in de schutterstradities. In de schutterij werden vroeger signaaltrompetten gebruikt als leidraad voor commando’s. Tegenwoordig gebeurt dit af en toe bij speciale gelegenheden, maar de trompet is veel meer een algemeen muziekinstrument geworden om leuke muziek te kunnen spelen. Denk hierbij ook aan het plezier dat kinderen hebben in het naspelen van bekende (kinder)liedjes of zelfs bekende (pop)muziek. Echter is ons korps een klaroenkorps waardoor -bij interesse voor een blaasinstrument- dit instrument zal worden aangewend.

Het slagwerk in het muziekkorps begint met de kleine trom (marstrom) als basisinstrument. Tijdens de opleiding krijgen muzikanten naar kennis en kunde ook andere instrumenten  aangeleerd. Denk hierbij aan melodisch slagwerk (klokkenspel of xylofoon), multipercussion (toms, bongo’s) maar ook drums en pauken. Binnen het muziekkorps spelen de slagwerkers ook regelmatig andere instrumenten dan de kleine trom, met name in concertwerken.

Lidmaatschap van de schutterij
Na de proeflessen word je lid van onze vereniging en heb je zowel rechten als plichten. Je krijgt vanaf dan een doorlopende opleiding met hoge kwaliteit en alle bijbehorende materialen inclusief je eigen instrument. Als je gaat meelopen in de schutterij krijg je ook een supermooi uniform, zodat je er piekfijn opstaat en trots kunt zijn lid van de schutterij te zijn, samen met je collega jeugdmuzikanten. In ruil daarvoor oefen jij regelmatig zodat je snel vooruit gaat en mee kunt gaan spelen in het muziekkorps. Natuurlijk betrekken we je zo snel mogelijk bij alle activiteiten en ga je ook mee als muzikant naar onze optredens en laten we je meespelen zo gauw je dit kunt. Want niets is mooier dan meespelen en plezier hebben natuurlijk. Onze vereniging vraagt contributiegeld en een eigen bijdrage (€ 100,00 per jaar) aan de muziekopleiding van de ouders.

Interesse?

Het klaroenkorps tijdens een oefening

Heb jij interesse in samen muziek maken in het muziekkorps van de schutterij? Kom dan eens binnenlopen op een van de repetities op vrijdagavond na 19.30u in ons verenigingslokaal De Holle Eik. We bieden je graag een kijkje in de keuken en natuurlijk mag je een aantal proeflessen nemen om te ervaren of je het leuk vindt om muziek te maken.

Neem voor meer informatie contact op met ons secretariaat via telefoonnummer 06-402 610 19 of mail voor meer info naar info@schutterijhouthem.nl.

Presentatie Berg en Terblijt 2023 (copyright: John Beijers)
0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *