Zondag 24 april jl. waren we te gast bij het Verbroederingsfeest in Margraten. Dit alternatieve schuttersfeest werd dan wel georganiseerd door een schutterij uit de Rooms-Katholieke Zuid-Limburgse SchuttersBond, maar het was geen bondsschuttersfeest. Hoewel er toch veel schutterijen uit onze bond aanwezig waren, was het heel anders dan wat we gewend waren. Of ja, gewend, na zo’n lange coronapauze waren we niets meer gewend. En dat maakte het dan wel weer hartstikke leuk. Het weer was fantastisch en de sfeer des te meer! Het begon al bij de busreis. Normaal stappen we in bij ons verenigingslokaal De Holle Eik, maar het was de buschauffeur niet gelukt om tot daar te komen. Dus was de eerste optocht al een feit, hop hop richting Bouwbedrijf Coppes alwaar de touringcar van Jacobs Travel op ons stond te wachten.

In Margraten bij de Koningswinkel aangekomen was het al een drukte van jewelste. Wat een heerlijke gewaarwording, al die schutters op de sjöttewei. Zo hoort het! Vandaag waren zelfs een aantal “nieuwe” schutters in ons midden. Ravi Hessels liep voor de eerste keer mee als bordjesdrager, Roana Hessels liep voor het eerste mee als tambour-maître, Stijn Van Melick was vandaag voor de verandering omgetoverd tot klaroenblazer omdat zo’n trom toch wel erg zwaar is om zo’n hele optocht mee te lopen en tussen de grenadiers was nog een nieuw gezicht te zien in de persoon van Nick Jansen (zoon van onze officier Ad). En deze liep nu ook voor het eerst mee op een schuttersfeest nadat hij opnieuw besloten had om geüniformeerd lid van onze vereniging te worden. Ook Richard Spee, onze basklaroenblazer maakte vandaag voor het eerst een schuttersfeest mee. Dus voor velen was het wéér nieuw en voor velen was het ook écht nieuw. Wel heerlijk om te zien dat we zo aan het groeien zijn!

Om 12.30u verzamelden we voor de optocht richting het Amerikaplein alwaar de officiële opening plaatsvond. De schutterijen hadden allemaal een begeleider toegewezen gekregen zodat de aankomst op het plein in de juiste volgorde plaatsvond. Wij waren optochtnummer 2 en mochten als 3e vereniging het Amerikaplein op marcheren. En wát een publiek langs de kant, zo zie je ze zelfs op een OLS niet altijd. Nadat uiteindelijk alle 20 muziekverenigingen het plein hadden betreden, mochten de voorzitter van Schutterij Sint Sebastianus Margraten en de burgemeester van de gemeente Eijsden-Margraten speechen en deed Pastoor Janssen het openingsgebed. Het duurde ondertussen al flink lang waardoor helaas een aantal schutters uiteindelijk niet mee konden doen aan de optocht doordat ze zich niet goed voelden. Maar wat moet het een sjiek gezicht zijn geweest vanaf het bordes van het gemeentehuis. Al die schutters en muzikanten, eindelijk weer!

Daarna was het tijd voor de optocht die door de straten van Margraten trok met het defilé vóór de kerk en daarna meteen rechts de bocht om richting feestterrein. Daar aangekomen waren we blij terug te zijn, want dat waren we toch niet meer echt gewend. En dat is ook te zien op de filmpjes die er van ons zijn gemaakt zoals het filmpje van Yves Koumans dat recent op Facebook is gedeeld. Maar hey, gelukkig zijn we wel allemaal in een goede gezondheid teruggekeerd op het feestterrein!

Daarna was het tijd voor de overige verplichtingen zoals uittreden en schieten. Eveline Darding trad uit als marketentster en vond dat maar wát spannend. Voor deze keer moest ze alleen uittreden en ze werd hierbij door de jury gevraagd om een Ingendaelertje in te schenken. Stiekem vragen we ons af of de juryleden wisten dat we Ingendaeler in het vaatje hadden zitten, dat ze daar zo bewust om hebben gevraagd ;-).. De meneer uit het publiek aan wie Eveline het moest uitdelen, likte het glaasje nog net niet leeg.. We zijn allemaal trots op haar, dat ze het gedurfd heeft. Net zoals we trots zijn op onze schutters die onder de zomerse omstandigheden met de zon vol achter de kogelvangers hun uiterste best hebben gedaan om alle bölkes naar beneden te schieten.

Helaas is er nog geen uitslag, dus we moeten nog even wachten met feestvieren. Dat deden we die avond wel, want nadat alle verplichtingen klaar waren stonden DJ Robin Eygelshoven, Ohne Gewähr en Big Benny in de feesttent. Het stokbrood met kaas, worst en Ingendaeler vonden gretig hun aftrek onder de inmiddels hongerige schutters. En toen was het ineens alweer 20.30 uur en stond de touringcar van Jacobs Travel weer op ons te wachten. Aangezien we nog niet uitgefeest waren, is in de bus nog menig liedje de revue gepasseerd. Vals of niet, gezellig was het beslist. En de prachtige ondergaande zon ondersteunde het gevoel dat dit is waar we het voor doen. De voldoening, de lol, maar ook de prestatiegerichtheid en de saamhorigheid. We mogen dan wel klein zijn, maar hebben zeker onze charme en zijn nog lang niet klaar!

Op naar Strucht waar we op zondag 22 mei 2022 weer het echte bondsschuttersfeestleven mogen proeven. En natuurlijk als eerste morgen Koningsdag in Houthem, want het állerbelangrijkste is onze eigen gemeenschap ondersteunen.

Feestterrein Koningswinkel Margraten
Feestterrein Koningswinkel Margraten
In afwachting..
In afwachting..
De vuurdoop!
De vuurdoop!

DSC_0044

Kijk eens wat hier staat..
Kijk eens wat hier staat..

DSC_0047

Ik ga naar een schuttersfeest en neem mee..
Ik ga naar een schuttersfeest en neem mee..
Zoek de verschillen..
Zoek de verschillen..
Soep..
Soep..
Gevonden voorwerp uit het stenen tijdperk..
Gevonden voorwerp uit het stenen tijdperk..
Jansen, Jansen en Haagmans-)Jansen..
Jansen, Jansen en (Haagmans-)Jansen..
GAAASSS!
GAAASSS!
Wazige luuj..
Wazige luuj..
Het bruine goud!
Het bruine goud!
Herdenkingsplaquette
Herdenkingsplaquette
Zonsondergang..
Zonsondergang..
0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!