Gisterenmiddag organiseerden we voor een 13-tal dames van het damesgezelschap Belle Van Zuylen een gezellig mini-schuttersfeest ter ere van hun 25-jarig jubileum. Maar voordat we wat over de dag zelf gaan vertellen, eerst een stukje geschiedenis.

Belle Van Zuylen was een Franstalige schrijfster en componiste die leefde tussen 20 oktober 1740 en 27 december 1805. Ze werd geboren in een adellijke familie op slot Zuylen aan de Vecht. Zij was de inspiratie voor de naamgeving van de groep dames die vandaag bij ons op bezoek waren. De dames, allemaal druk en middenin hun leven, vinden het belangrijk om regelmatig pas op de plaats te nemen en samen erop uit te trekken of gezellige middagen te organiseren waar ze even lekker zichzelf kunnen zijn. Vandaag was het aan ons om ze te amuseren.

De oorsprong van de aanvraag lag ‘m in het feit dat de aanvraagster al eens eerder met haar familie een mini-schuttersfeest had meegemaakt bij ons en dit was haar zo goed bevallen dat ze het haar vriendinnen nu wel eens wilde laten meemaken. Dus zo gezegd zo gedaan.

Ze vertrokken om 12.00 uur met de fiets vanuit Maastricht richting Houthem met als tussenstop een ijsje in Meerssen. Bij aankomst op de schietweide werden ze welkom geheten door een geüniformeerde afvaardiging van onze schutterij. Voorzitter Dirk vertelde een stukje geschiedenis van de schutterswereld en van onze schutterij in het bijzonder, legde uit wat de verschillende rangen en uniformeringen betekenden en nam ze als laatste mee in het gebruik van de zware schuttersbuks. De groep werd in kleinere groepjes onderverdeeld en begonnen aan het roulatieschema van bölkesschieten, exercitie en trommelles. Nadat iedereen alle onderdelen had gehad, ging de hele groep onder leiding van commandant Ad Janssen een stukje marcheren om te kijken of ze de exercitieles hadden onthouden. En toen begonnen ze met het spannendste, wie zou het laatste restje hout van de schietstang naar beneden schieten en mocht zich daarmee “koningin” noemen. Aangezien de tijd begon te dringen, schoten de dames kort achter elkaar. Maar de vogel gaf zich niet zomaar gewonnen. Alle tips ten spijt, het schema liep uit. Al was het toch één van de dames gelukt om een flink stuk uit de buik van de vogel te schieten en daarmee de vogel te draaien en dan weet je dat het snel kan gaan. En dat ging het ook. Na 3 schoten lag de vogel vervolgens beneden. Check het filmpje via https://www.facebook.com/schutterijhouthem/

Zoals dat bij ons gebruikelijk was, werd de winnares 3 rondjes om de schietboom gedragen. Of ja, eigenlijk maar 1 rondje en die andere 2 rondjes heeft ze zelf maar gelopen omdat het te warm was om haar te dragen. Daarna was het tijd voor de prijsuitreiking. Het eremetaal zijnde een heuse Sint Martinus medaille was weggelegd voor onderstaande dames:
Beste schutter (schutterskoningin): Machiel Wennekes
Beste tamboer: Beatrice de Fraiture
Beste geweerdrager: Piep Ausems

Na de prijsuitreiking werd snel teruggefietst naar Maastricht voor het vervolg van het programma.

Dames, het was ons een genoegen. Hopelijk tot ziens!

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!