Alweer meer dan een week geleden, maar nog zeker niet uit onze gedachten: Koningsvogelschieten 2023. Graag neem ik jullie weer even mee terug naar die mooie dag in augustus waarbij de geschiedenis zich herhaalde..

De dag begon al vroeg, want opbouw en afbraak van het evenement zelf vinden altijd op dezelfde dag plaats om zo de bezoekers en medewerkers van Château Sint Gerlach het minst tot last te kunnen zijn. Maar dat zorgt er dan gelijk weer voor dat we die dag flink moeten pezen om het allemaal geregeld te krijgen. Dus hop hop en gaan met die banaan! Om 9 uur stond Bessems Dranken al op het terrein om de materialen af te leveren en een klein uurtje later werden ook de tenten afgeleverd die de dag ervoor gediend hadden voor de barbecue van Ruitervereniging Sint Gerlach. Gelukkig waren al veel leden op de been om te helpen dus het klusje was snel geklaard. De buienradar gaf niet veel goeds aan voor de dag, dus werden 3 tenten opgebouwd. Achteraf gezien bleek dat misschien niet helemaal nodig, want het weer was super die dag! Maar de optekenaars waren er wel blij mee, want doordat er geen parasols beschikbaar waren die dag, was het goed toeven onder de 3e tent. Ook de wc-wagen van BD-Rent, het springkussen van het Leienhoes en het eerder ingekochte hapje en drankje werden klaargezet voor wat weer een prachtige dag zou gaan worden!

Daarna snel naar de Holle Eik van waar we om 13u richting het huis van “tante Tonie” aan de Sint Gerlachstraat marcheerden om onze koning Nick Jansen op te halen en de vogel waarop de schutters die dag zouden gaan schieten. Na een korte verkeersblokkade werd Nick door zijn vader en onze commandant Ad Jansen verzocht om in te treden en marcheerden we snel terug richting de schietweide. Tussendoor stopten we kort bij het bordes van Château Sint Gerlach, want koning Nick had de groepsfoto 2022 nog tegoed. Normaal maken we die op de dag van onze jaarmis in maart, maar dat is er dit jaar niet van gekomen en het hoort er natuurlijk wel gewoon bij. Pastoor Dieteren kwam toevallig nét aan en werd mee in het feestgedruis getrokken. Jan Neven, onze opper-schootsveldbewaker, werd een telefoon in de handen gedrukt en hij maakte daarmee deze prachtige groepsfoto:

Omdat de genodigden al braaf stonden te wachten voor het afnemen van het defilé, moesten we snel verder. Nadat dat gebeurd was, werd het koningsvogelschieten 2023 officieel geopend met de toespraken van onze voorzitter Dirk, wethouder Wim Weerts van het collega van B&W van de Gemeente Valkenburg a/d Geul en last but not least pastoor Dieteren, onze geestelijk adviseur. Er werd ook een kort moment van stilte genomen om ons recent overleden lid Arno Roeloffzen te herdenken. En toen kon de strijd om het koningszilver 2023-2024 eindelijk beginnen. De openingsschoten werden gedaan en alle leden mochten 2 schoten lossen waarna de wedstrijd losbarstte voor de schutters die tot het gaatje wilden gaan. Als burger op de koningsvogel meldden Frank van Weers en Gilbert Hambeukers zich aan, ook zij dongen mee in de strijd om wie volgend jaar op ons eigen schuttersfeest ons mooie zilver mag dragen.

Voor de jeugd was dit keer iets anders bedacht. Schieten op ballonnen. In verschillende kleuren en maten en sommigen met prijsjes eraan. Maar het belangrijkste was natuurlijk die vogel winnen. Na 32 schoten was het zover. Onze jeugdmarketentster en oud-jeugdkoning(in) Tess schoot de voorlaatste ballon kapot en toen was het aan onze huidige jeugdkoning Jules om het af te maken. Even leek dat niet gelukt, maar al snel liep de laatste ballon leeg en mocht de titel “Jeugdkoning 2023” toegekend worden aan onze jeugdtamboer Jules Hollanders! Proficiat!

Het burgervogelschieten was dit jaar qua opkomst erg tegenvallend. Het bestuur had er in hun bestuursvergaderingen al diverse keren over gediscussieerd of we het nog wel moesten organiseren. Maar de geluiden uit het dorp -die ons ter ore kwamen- deden ons vermoeden dat we er niet mee moesten stoppen. Na dit jaar denken we daar duidelijk anders over en zou het kunnen zijn dat we dit volgend jaar niet meer gaan organiseren. Uiteindelijk hebben we toch nog een 8-tal mensen gevonden die op de burgervogel wilden schieten en begon de strijd om de titel burgerkoning 2023 daardoor later dan gepland. Over planning gesproken, we wilden ook graag de burgerkoning eerder bekend hebben dan de schutterskoning, maar ook dat lukte die dag helaas niet. Want de burgervogel bleef kranig overeind en hield dus langer stand dan de schutterskoningsvogel. Wethouder Wim Weerts was één van de deelnemers aan het burgervogelschieten, maar door zijn planning werd hij halverwege gewisseld door Nancy Hardy en er werd zelfs een burger aan het lijstje toegevoegd omdat deze later aankwam en de groep dit na rijp beraad akkoord vond. Het 167e schot bleek het laatste te zijn en toen de burgervogel naar beneden kwam, stond de rasechte Houthemse en partner van onze reserve tambour-maître Frank van Weers, Inge van Weers-Knols onder de buks. Zij mag zich gedurende deze periode “Burgerkoning 2023” noemen. Gefeliciteerd!

Maar toen wisten we dus al wat we eigenlijk pas als allerlaatste wilden weten.. Want wie zou daar toch op die kiosk staan tijdens het bondsschuttersfeest 2024 in Houthem? Het wordt niemand minder dan Harry Schurgers! Onze oud-koning, oud-keizer en huidige generaal verraste menigeen met zijn keuze om mee te schieten en des te meer zijn vaste hand die ervoor zorgde dat de koningsvogel naar beneden kwam na 166 schoten. Ad Jansen schoot hem al grotendeels los van de stang en ook Jef Pluijmen liet ons schrikken, maar het was uiteindelijk Harry die won.

Wellicht verdient dit een korte uitleg, want hoe kan een keizer nu opnieuw koning worden? Nou, in onze reglementen staat dat je keizer bent voor het leven. Harry heeft er echter voor gekozen om na 10 jaar zijn keizerschap fysiek te hebben uitgedragen, het stokje over te dragen aan onze toen daarop volgende keizer Jeroen Schrooders. Dat betekent dus dat hij -als hij opnieuw keizer wil worden- hij weer van voor af aan mag beginnen. Zijn keuze om voor het koningschap te gaan, heeft er echter mee te maken dat de uniformering van zijn generaalstitel hem gezien zijn leeftijd en gezondheidssituatie langzaam te zwaar wordt en een lichter jacquet is dan beter te hanteren. Hoe dan ook zijn we bijzonder trots op Harry en wensen we hem een bijzonder mooi schuttersjaar toe. Wellicht samen met een mooie koningin, maar dat blijft nog even een verrassing.

Omringd door zijn schuttersvrienden werd hij gefeliciteerd en werd hij de gebruikelijke 3 rondjes om de paal gedragen. Omdat het al snel laat geworden was, werd hem het zilver omgedaan en liepen ze alvast richting Château Sint Gerlach zodat het defilé afgenomen kon worden voor de nieuwe hoogheden. Daarna marcheerden we gezamenlijk richting de Holle Eik, maar werd toch besloten om terug naar het schietterrein te marcheren zodat het opruimen ook meteen kon beginnen en tenminste iedereen daarbij kon helpen. De dag erna stond namelijk het gastschuttersfeest van Berg & Terblijt op het programma, dus alles moest ook echt vandaag opgeruimd worden. Dat kunstje werd in een kleine 2 uur geflikt door onze hardwerkende schutters, waarvoor heel hartelijk dank!

Al met al een hele mooie dag voor onze vereniging. Dank aan eenieder die hier deel van uit wilde maken en de dag onvergetelijk heeft gemaakt voor ons! Meer foto’s volgen. Met dank aan fotografen Rick Wolters, Dirk Van Melick en Nikita Hollanders.

LEVE SINT MARTINUS!

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!