Zondag 21 mei jl. stond het eerste schuttersfeest van 2023 op onze agenda en dat werd georganiseerd door Schutterij Sint Sebastianus Mheer op hun prachtige locatie bij het kasteel aldaar. Graag neem ik jullie even mee terug naar deze warme, maar gezellige dag.

We vertrokken die ochtend carpoolend richting Mheer, om de kosten van de touringcar te besparen. Gelukkig waren we er vroeg, waardoor er nog voldoende parkeerplek was in de buurt van het kasteel. Zodra de materiaalwagen arriveerde, kleedde iedereen zich snel om, want we waren al vrij kort na aankomst aan de beurt om ons te presenteren voor de Mheerse inwoners en de vele bezoekers die naar Mheer waren afgereisd. De presentatie was op de binnenplaats van het kasteel, in een prachtige ambiance. De foto’s tonen dat zeker aan.

Na de presentatie was er even tijd voor ontspanning, maar die tijd vloog voorbij en voordat we het wisten stonden we alweer in vol ornaat opgesteld om aan de optocht deel te nemen. Maar voordat we daaraan konden beginnen, spraken de voorzitter van de schutterij van Mheer, de pastoor en bondsvoorzitter Luc Wolters de aanwezigen toe. Na wat grapjes over bier naar pastoor brengen voor goed weer en dat het zo warm was dat de pastoor in het vervolg maar wat minder bier moest krijgen -waar hij het logischerwijs zelf natuurlijk totaal niet mee eens was- klonken de volksliederen van Nederland, België, Duitsland en uiteraard ook Limburg die uitstekend werden gespeeld door de harmonie van Mheer en was het tijd om te vertrekken. We hadden optochtnummer 10 dus konden gelukkig vrij snel vertrekken, want het was te warm om te lang stil te blijven staan. We wisten van tevoren dat we ergens halverwege stop zouden komen te staan en waren dan ook erg blij dat de bewoners aldaar ons wat water kwamen brengen. Daarna kwam ook al snel het defilé en dan weet je dat je ook weer snel terug op het schuttersterrein bent. Naast de bondsverenigingen liepen ook een groot aantal gastverenigingen mee waaronder alle schutterijen uit de Gemeente Eijsden-Margraten met als hoogtepunt de Koninklijke Schutterij Sint Sebastianus Gronsveld. Dat was speciaal, want die treden normaal alleen uit in het jaar waarin ze zelf hun Broonk vieren en dat was dit jaar niet. Maar ze konden hun schuttersvrienden van Mheer natuurlijk niet afwijzen en waren daarom in grote getale (lees: zo’n 250 schutters) aanwezig. Wij zijn natuurlijk al niet groot, maar dan voel je je toch echt even heel klein. Wel gaaf om eens te zien!

Nadat we wat waren bijgekomen (en ondertussen ook 2 bekende Nederlanders hadden gespot), was het alweer tijd voor de terrein- en schietwedstrijden. Generaal Harry, Hospitaalsoldaat Danique, Marketentsters Eveline en Germaine en het klaroenkorps gaven acte de présence voor de betreffende jury’s en aansluitend werd de schuttersbuks uit de materiaalwagen gehaald om in te schieten, de mondingssnelheid te meten en vervolgens met 2 zestallen en 1 drietal aan de schietwedstrijd deel te nemen. Het A-zestal bleef helaas de eerste ronde al steken op 16 punten (van de 18) en het B-zestal schoot 17 punten raak. Het drietal schoot zich helaas ook niet naar de winst. Dus werd de buks opgeruimd en was het tijd om de feesttent van binnen te gaan bekijken.

Maar niet voor lang, want het B-zestal werd teruggeroepen om tegen het B-zestal van Sint Geertruid te gaan kavelen (!!) voor de 4e en 5e plaats. Dus hop, terug naar de materiaalwagen om de buks weer te halen en terug richting schietbomen voor de kaveling. En daar bleken wij de meest vaste hand te hebben, want wij wonnen de kaveling! Verder mochten Generaal Harry, Hospitaalsoldaat Danique en het klaroenkorps allen een 2e prijs noteren, super goed! De juryrapporten waren motiverend en positief dus dat was fijn. En het was ook nog eens de vuurdoop voor bordjesdrager Isabella (die maar wát blij was met de medaille die ze voor haar deelname van de organiserende vereniging ontving). Grenadier Christian Hollanders, klaroenblazer Nikita Hollanders en marketentster Germaine Schepers deden voor het eerst mee met een echt bondsschuttersfeest en het klaroenkorps werd voor het eerst muzikaal ondersteund door Joyce Hansen van Schutterij Sint Sebastianus Mheer. En als we dan toch bezig zijn, dan was het ook voor Ad Jansen de vuurdoop op een bondsschuttersfeest als commandant en bij de zestallen stonden flink wat schutters voor het eerst onder de buks op een bondsschuttersfeest. Al met al mogen we dus zeker terugkijken op een topprestatie. Complimenten aan allen!

Door de kavelronde was de dag al snel ten einde, dus gingen we snel richting Houthem voor het uitladen van de materiaalwagen en om nog even gezellig na te keuvelen op het terras bij de Holle Eik. Met verbrande gezichten en moe in de benen, maar met een voldaan gevoel.

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!