Aan het weer te zien, zou je het niet zeggen. Maarrr eergisteren hebben we in ons mooie Houthem tóch al de Sint Martinusviering en de opening van de vastelaovend gevierd. Hier een korte terugblik van deze memorabele avond.

Omstreeks 18.15u verzamelden de ouders en kids van Houthem zich vóór Gemeenschapshuis de Holle Eik voor de jaarlijks terugkerende lampionnenoptocht. Lampionnen die ze -met grote dank aan JongHouthem- de week ervoor geknutseld hadden in de kantine van VV IASON en die ze dan eindelijk aan het dorp konden laten zien. Prachtige creaties, elk jaar weer. Ook Sint Martinus te paard en de bedelaar waren weer aanwezig. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om de leden die ook lid zijn bij CV de Boschrave en JCV de Boschräefkes tussen onze gelederen te laten lopen met hun carnavalsoutfit, want “even snel omkleden” zit er op zo’n avond natuurlijk niet in. En het is hartstikke belangrijk dat iedereen kan blijven doen wat ze leuk vinden, dus als dat betekent dat het 1x per jaar even iets anders loopt dan normaal dan is dat helemaal oké.

Rond 18.30u trok de optocht via de gebruikelijke route: Onderstestraat – bij het Sint Gerlachuskapelletje naar rechts – Sint Gerlachstraat – Van Peltstraat – Sint Gerlachplein –  Pastoor Ribberghstraat – Sint Gerlachstraat – Onderstestraat – Baron de Selysstraat en afsluiting op het weitje vóór de Holle Eik alwaar het Sint Martinusvuur ons verwelkomde, met dank aan Ad van den Oever voor het ontsteken ervan en het opletten. Onze voorzitter Dirk sprak de aanwezigen toe waarbij hij alle partijen bedankte die deze avond tot een succes maakten. Hij gaf vervolgens het woord aan onze beschermheer Jan Wortmann die op zijn 90e nog steeds met heel veel plezier en enthousiasme aan de kinderen op zijn onnavolgbare manier het Martinusverhaal vertelt. Aansluitend klonken de saluutschoten en speelde het Klaroenkorps “De Fuselier” waarna het woord werd overgedragen aan Mathie Broers, voorzitter van CV De Boschrave, die de aanwezigen het verdere programma vertelde en de kinderen uitnodigde om zich te goed te doen aan de chocomel en cake die dit jaar weer werd aangeboden door Dorpsraad WijHouthem en met dank aan de dames van CV de Boschrave voor het uitdelen.

Nadat het vuur doofde en de chocomel was afgekoeld, trokken de leden van CV de Boschrave, JCV de Boschräefkes en de overige geïnteresseerden richting de Pelouse voor de opening van de Houthemse vastelaovend bij hun standbeeld, de Raaf. Mathie sprak ook hier de aanwezigen toe en dankte ze voor hun komst. Na het aftellen van 11 naar 0 werden de raven uit de boom gehaald zodat ze lekker samen met de carnavalsverenigingen het vastelaovesseizoen konden gaan vieren. Het Boschravelied klonk en er werd luid meegezongen terwijl de raaf goed werd gedoopt. Ter afsluiting klonken nog een aantal carnavalsliedjes en sloten de carnavalisten samen met de schutters en de nog aanwezige Houthemnaren in de Holle Eik af.

Al met al weer een mooie avond voor Houthem en zijn inwoners. Fijn dat jullie er waren, op welke manier dan ook. Dankjewel!

©foto’s: Hay Herben, Nancy Hardy en Brigitte Soons

Jeugdtamboers voor de eerste keer mee
Jeugdtamboers voor de eerste keer mee
Koning Nick + hoogheden CV en JCV
Koning Nick + hoogheden CV en JCV
St. Martinus te paard met bedelaar Harry
St. Martinus te paard met bedelaar Harry
Lampionnenoptocht
Lampionnenoptocht
Hét Sint Martinusverhaal door dhr. Wortmann
Hét Sint Martinusverhaal door dhr. Wortmann
Muzikale opluistering rondom het Sint Martinusvuur
Muzikale opluistering rondom het Sint Martinusvuur
Speech voorzitter CV Mathie
Speech voorzitter CV Mathie
JCV de Boschräefkes
JCV de Boschräefkes
Chocomel & cake, lekker!
Chocomel & cake, lekker!
Opening vastelaovend 2022
Opening vastelaovend 2022
Het aflaten van de (Bosch)raven
Het aflaten van de (Bosch)raven
Geduip!
Geduip!
Prachtige zonsondergang!
Prachtige zonsondergang!
0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!