Wauw, wat een opkomst gisteren!

Gisteren was het namelijk 11 november en op die dag vieren we in Houthem Sint Maarten en openen we officieel het vastelaovesseizoen. Om 17.30u stonden de eerste enthousiaste kinderen al met hun lampionnen te wachten tot we eindelijk konden vertrekken. De heilige Sint Martinus was toen nog onderweg, dus dat ging nog niet. Maar omstreeks 18.00 uur was het dan eindelijk zover. De leden van de Boschrave en Boschräefkes die ook lid zijn van onze schutterij liepen incognito mee. Elk jaar weer goed om te zien dat ze -ondanks hun dubbele rol die avond- toch met ons willen meelopen en dan hebben ze begrijpelijkerwijs ons uniform niet aan. Onderweg sloten nog een aantal ouders met kinderen aan en zo werd het een mooie bonte stoet door de straten van Houthem-Zuid. De H. Sint Martinus te paard en de bedelaar sloten de stoet af. Bij terugkomst bij de Holle Eik heette onze voorzitter Dirk de aanwezigen van harte welkom en maakte hij voorzichtig al een beetje reclame voor ons schuttersweekend volgend jaar. Vervolgens gaf hij de microfoon door aan dhr. Wortmann, onze beschermheer, die het Martinusverhaal ten gehore bracht. Ondertussen werd het Martinusvuur ontstoken. Aansluitend werd de microfoon doorgegeven aan Nikita Hollanders van JCV de Boschräefkes voor het toespreken van de aanwezigen over de opening van het vastelaovesseizoen dat later die avond in het naastgelegen park zou plaatsvinden bij het standbeeld van de Raaf. Daarna sloot Rick Kulmer het officiële gedeeelte af met zijn toespraak en konden de kinderen snel zich tegoed gaan doen aan de warme chocomel en cake.

Rond 19.00 uur was het dan tijd om ook de vastelaovend in Houthem officieel te openen. Bij het standbeeld was voor licht en geluid gezorgd en de raaf hing braaf in de boom te wachten tot hij naar beneden werd gehaald voor het openen van het seizoen voor de jeugd. Dat werd onder luid aftellen van 11 naar 1 gedaan. Het bleek echter toch nog niet zo makkelijk, want het touw wilde de boom niet loslaten. De tweede keer lukte het Prins Zep en Prinses Devony wel en het räefke was eindelijk beneden onder luid applaus van de aanwezigen. Even later werd het standbeeld van de raaf zoals gebruikelijk gedoopt door Prins Frank en minister Michael met een tweetal flessen bier. Uiteraard moesten Frank en Michael zelf ook even proeven. Na de eerste polonaise op de klanken van “Groete oet de Fieësttent” en het gezamenlijk zingen van het Boschravelied, was vastelaovend 2023-2024 dan toch echt een feit.

Dank aan alle aanwezigen, de knutselaartjes van de prachtige lampionnen en hun familie, de H. Martinus te paard met bedelaar, de verkeersregelaars, Ad Van den Oever voor het aansteken van het Martinusvuur, Raoul Backus en de dames van de Boschrave en Boschräefkes voor het regelen van het geluid en de chocomel en cake, Gemeenschapshuis de Holle Eik voor de gastvrijheid en als laatste de beide carnavalsverenigingen CV de Boschrave, JCV de Boschräefkes, JongHouthem en Dorpsraad Houthem voor hun financiële bijdrage. En last but definately not least onze eigen leden waaronder een speciaal woord van dank aan dhr. Wortmann voor het onnavolgbaar brengen van het Sint Martinusverhaal. Zonder jullie was het niet zo’n groot succes geworden.

Hopelijk tot volgend jaar! Al weten we dan nog niet zeker of dat op 11 november zelf gaat plaatsvinden omdat dat een maandag is. Maar houd onze socials maar in de gaten voor het laatste nieuws.

De foto’s volgen zo snel mogelijk! We houden ons aanbevolen 🙂

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!