Zaterdag 25 mei 2024

Op zaterdag 25 mei 2024 organiseren wij in het kader van ons Schuttersweekend het jaarlijkse Houthems Zestalschieten voor onze sponsoren, verenigingen, families, vriendengroepen en/of collega’s. Dit keer is besloten om naast zestallen ook drietallen te laten inschrijven om de mogelijkheid van deelname zo laagdrempelig mogelijk te houden. Wilt u als bedrijf of vriendengroep kennis maken met het schieten op de houten “bölkes”, meld u dan aan voor deze leuke sportieve middag. Maar laat ons eerst even uitleggen wat een schutterij en het schieten eigenlijk betekent en waar het vandaan komt.

De schutterij of het schuttersgilde was in de middeleeuwen een lokale militie, bestaande uit gegoede burgers, opgericht om stad of dorp te beschermen en te verdedigen bij een externe aanval van bijvoorbeeld rondzwervende roversbenden of vreemde legers en intern de orde te handhaven bij oproer, brand of prominent bezoek. De kerntaken van de schutterij waren aldus te vergelijken met die van de hedendaagse orde- en hulpdiensten zoals politie, brandweer en het leger: het bewaken en bewaren van orde, rust en veiligheid van de burgers. De naam schutterij komt waarschijnlijk van het schieten, eerder dan van het beschutten. Tegenwoordig bestaan er alleen nog de folkloristische schutterijen die meestal zijn voortgekomen uit de historische schutterijen, met alleen nog een sociale, religieuze, culturele en toeristische functie. Het schutterswezen is erg actief in Belgisch en Nederlands Limburg, in Noord-Brabant, Zeeland, Zuid-Holland en in het zuiden en oosten van Gelderland. Tijdens de diverse schuttersfeesten, die jaarlijks van mei t/m augustus worden georganiseerd in de verschillende schuttersbonden, is het schieten het belangrijkste onderdeel. Dan wordt er in wedstrijdvorm geschoten met een grote, zware schuttersbuks met 18mm loden kogels op zwarte houten blokjes “bölkes genaamd” van 1 kubieke centimeter. Deze zijn bevestigd op 5 houten latten in rijen van 18 op een grote, houten paal. De vereniging die ofwel geen enkel schot mist ofwel de minste missers op zijn naam zet, is uiteindelijk de winnaar van het schieten. Onder toeziend oog van onze buksmeesters kunt u dit op zaterdag 25 mei 2024 zelf ervaren. Wij leggen alles stapsgewijs aan u uit deze dag en daarna kunt u gaan schieten op de “bölkes”.

Deelname aan het drie- en zestalschieten is alleen mogelijk voor mensen van 18 jaar of ouder. Wat niet betekent dat uw kinderen niet welkom zijn. Voor de kinderen wordt een klein kinderdorp ingericht waar de kinderen onder toezicht vrij kunnen spelen. Op dit moment wordt nog nagedacht over aanvullend kinderamusement.

Na de spannende, sportieve strijd van het zestal (of drietal) schieten, is het natuurlijk tijd om de innerlijke mens te verzorgen en dat kan op ons terrein met de aanwezige eet- en drinkgelegenheden. Dus blijft u vooral nog even, want de prijsuitreiking vindt aansluitend plaats in de grote feesttent. Daar organiseren we een Houthemse Avond welke in het teken staat van het talent uit ons mooie dorp.

We hebben gemeend om een mini-combiconcert te organiseren met onze eigen Brassband Sint Gerlach en Orphée Social Singing en misschien speelt ons eigen klaroenkorps ook wel een nootje mee. Verder mogen jullie genieten van de zangkwaliteiten van onze eigen Houthemse artiesten Nancy Hardy en Chris Hollanders en DJ Nando Pellemans zal  i.s.m. TEC Audio de avond muzikaal vormgeven.

Eindtijd: 22.00 uur.

In 2024 bestaat onze schutterij ook nog eens 425 jaar. In het kader van dit jubileum zullen er ook nog diverse andere activiteiten plaatsvinden rondom het schuttersweekend, waaronder een tentoonstelling in het Heiligdom St. Gerlach nabij de prachtige Sint-Gerlachuskerk te Houthem St. Gerlach. Bent u geïnteresseerd in het immateriële erfgoed van de schutterijen in de gemeente Valkenburg en misschien ook wel het materieel erfgoed van de Sint-Gerlachuskerk en Château St. Gerlach, dan is deze tentoonstelling zeker een aanrader. Houdt u daarvoor onze website en facebookpagina in de gaten.

Bent u geïnteresseerd om aan het Houthems Zestalschieten deel te nemen (met een zes- of drietal), of heeft u naar aanleiding van deze informatie nog vragen dan horen wij graag van u via e-mailadres mailto: evenement@schutterijhouthem.nl

Hier kunt u nogmaals de informatie over het zestalschieten downloaden. En hier vindt u het inschrijfformulier voor zestallen en drietallen.

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!