Afgelopen donderdag, 4 mei 2023, waren wij van de 4 schutterijen uit de Gemeente Valkenburg aan de Geul uitgenodigd om deel te nemen aan Dodenherdenking 2023 in Valkenburg a/d Geul.

We verzamelden om 18.45u bij de Polfermolen en marcheerden richting de Lourdesgrot onder aan de Cauberg alwaar we een erehaag vormden op de trappen aldaar. De bezoekers aan de Lourdesgrot werden hierdoor in stijl welkom geheten op deze traditionele Valkenburgse herdenkingsdag.

Aansluitend aan de opening van de avond werd er in processiemarstempo en op de dikke trom slag van onze tamboer Armand richting de Joodse begraafplaats halverwege de Cauberg gemarcheerd alwaar ook een korte herdenkingstoespraak werd gehouden.

Vervolgens marcheerden we richting het herdenkingsmonument bovenaan de Cauberg alwaar we eveneens een erehaag vormden op de trappen zodat ook daar de bezoekers door ons naar hun zitplaatsen konden worden begeleid. De aanwezige harmonie l’Union uit Heythuysen zorgde voor de muzikale begeleiding. Om 20.00u was het 2 minuten muisstil en aansluitend klonk “The Last Post” en vonden de kransleggingen plaats.

Het thema dit jaar was “Leven met oorlog” en verwijst naar de oorlog in Oekraïne. Vanaf dit jaar worden niet alleen alle provinciale verzetstrijders herdacht, maar ook alle Limburgse gevallenen tijdens vredesmissies. De herdenkingsbijeenkomst werd -na het leggen van de Davidsterren door de kinderen van de Valkenburgse scouting- geopend door Leon Verdonschot, geboren in Geleen en in het zuiden voornamelijk bekend als columnist voor de Limburger en programmamaker van televisiezender L1. Daarna spraken Pastoor Herman Jansen en Predikant Harrie de Reus namens de katholieke en protestantse gemeenschap en het geheel werd afgewisseld door de klanken van de eerder genoemde Leudalse harmonie.

Na afloop marcheerden we “in gewoon” terug naar de Polfermolen alwaar voor de genodigden de gelegenheid was om een kop koffie en een stuk vlaai te nuttigen en samen na te praten en ter herdenken. Het was een mooie bijeenkomst.

NB: De foto’s zijn deels uit video’s en daarom niet helemaal scherp. Excuses voor deze slechte weergave, maar we lopen immers zelf mee en kunnen onszelf dan niet fotograferen dus zijn afhankelijk van omstanders. In dit geval Jan Bloem en Fons Winteraeken (namens TV Valkenburg), waarvoor dank!

Later die avond werden de inofficiële komborden van Houthem-St. Gerlach aangepast van vastelaovend naar schuttersseizoen, maar daarover in een volgend artikel meer..

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!