Kosten

De kosten waarmee we tijdens de organisatie van een bondsfeest te maken krijgen, zijn de kosten voor de huur van de kogelvangers, de feesttent(en), de artiesten, licht en geluid, vergunningen, verzekeringen, verkeersregelaars, drank en voeding, vrijwilligers, prijzenpakket, rode kruis, toiletwagen, koelwagen(s), tapwagen(s), aggregaten, tap- en spoelbuffet, werkbuffet, voorbuffet, koelbuffet, klaptafels, banken, parasols, dranghekken, bewaking en beveiliging, kinderdorp, reclame, drukwerk en spandoeken, vlaggenmasten, betaalsysteem/pinautomaat, schuttersbuks, fotograaf, rijplaten, parkeerterrein, borden wegwijzering, enzovoorts.

In 2022 is de inflatie historisch hard gestegen. In september 2022 bereikte de inflatie 14,5% en was de gemiddelde inflatie over 2022 10%. Onderstaande afbeelding toont de CPI inflatie. Een methode die door het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) wordt gebruikt om prijsstijgingen te meten. Daarbij vergelijkt het CBS de prijzen met de prijzen van een jaar eerder. Om dus te bepalen hoeveel de prijzen zijn gestegen in 2023 ten opzichte van 2017 – het jaar waarin wij het vorige bondsfeest hebben mogen organiseren – moeten de gemiddelde inflatiepercentages van 2018 tot en met 2023 bij elkaar worden opgeteld.

Vergeleken met 2017, zijn de gemiddelde prijzen gestegen met ruim 22%. Dit is terug te zien in de prijzen die worden gevraagd door leveranciers. En vaak liggen de prijzen zelfs boven de gemiddelde prijsstijgingen.

Daar waar u in 2017 gemiddeld 2,5 euro betaalde voor een biertje in een horecaonderneming is dit in 2022 gestegen naar 3,20 euro, een prijsstijging van 28%.

Tegelijkertijd zijn ook de veiligheidseisen waaraan evenementen moeten voldoen zijn ten opzichte van 2017 toegenomen. Deze eisen moeten de veiligheid van eenieder op de locatie van het evenement (voor, tijdens en na het evenement) borgen en zijn randvoorwaardelijk voor het verkrijgen van een vergunning voor het evenement. Wij als organisator zijn verantwoordelijk voor het totstandkomen en uitvoeren van dit evenement conform deze eisen. Wij mij betreft staat veiligheid voorop.

Het zal u dan ook niet verbazen dat het organiseren van een schuttersweekend inclusief bondsschuttersfeest voor 1100 bezoekers enkele tienduizenden euro’s kost.

En het zal u wellicht ook niet verbazen dat zonder subsidie van de gemeente en de provincie, zonder steun van donateurs, sponsoren en cultuurfondsen maar ook zonder steun van veel vrijwilligers een dergelijk evenement, dat eens in de 6 jaar wordt georganiseerd en is bedoeld om een aantal tradities in stand te houden en om de mensen binnen de lokale regio op een veilige manier met elkaar te verbinden, niet kan worden georganiseerd.

U kunt ons daarbij helpen. Dan wel door u hier als vrijwilliger aan te melden dan wel met een kleine financiële bijdrage.

Ik dank u namens onze Schutterij en alle inwoners van onze gemeenschap.

Richard Spee
Penningmeester Stichting Schuttersfeesten St. Martinus

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!