Wát een dag gisteren! Elk jaar weer is het koningsvogelschieten voor onze vereniging een spannende dag. Voor de organisatie, want alles moet natuurlijk wel zo aflopen zoals het van tevoren gepland is. Maar vooral ook voor de schutters die ’s morgens wakker worden met een diep verlangen. Want als je schutter bent, dan wil je natuurlijk ook graag een keer schutterskoning worden en op de dag van het koningsvogelschieten kan jouw droom dan waarheid worden. Zou dit dan eindelijk jouw dag worden? Zelfs onze voorzitter en ikzelf als secretaris waren dit jaar erop gebrand om de belangrijkste titel van onze vereniging in de wacht te slepen zodat we samen als koningspaar op het OLS 2023 door de straten van “ons” Born konden lopen. En zo had elke schutter zijn eigen reden om de titel in de wacht te slepen.

De avond ervoor waren de tenten al geplaatst, want dat scheelde tijd voor de dag erna. Die begon namelijk al vroeg met de ontvangst van de tapwagen van Bessems Dranken en de WC wagen van BD-rent. De materiaalwagen konden we via de firma Polygon gebruiken, dankjewel daarvoor! Nadat het terrein was ingericht moest iedereen zich snel gaan omkleden, want om 11.45u verzamelden we bij de Holle Eik voor het afhalen van onze schutterskoning Kevin Schrooders. Hij had ervoor gekozen om bij zijn oom en tante Ron en Liesbeth Schrooders in de Van Peltstraat te worden afgehaald, dus daar stond hij dan ook op ons te wachten. Samen met de koningsvogel die hij door onze buksmeester Aloys had laten maken en die al op het karretje was bevestigd zodat bordjesdrager Ravi hem kon meetrekken. Kevin had er dit keer voor gekozen om een vogel te laten maken van echt hout, uit 1 blok. Dat kan zo zijn voor- en nadelen hebben, want daarmee is het onvoorspelbaar hoeveel schoten hij nodig heeft om naar beneden te komen. Wel zo spannend dus.

Na het defilé voor hem was afgenomen en hij zijn intrede had gedaan in de schutterij, werd er voor de gelegenheid een keer naar Hotel Lahaye gemarcheerd voor het gebruikelijke rondje van de koning. Peter is al jarenlang onze sponsor en zo konden we ook eens iets voor hem terugdoen.

Om 13.30u marcheerden we vervolgens richting de schuttersweide voor de plichtplegingen waaronder het afnemen van het defilé voor de oude schutterskoning Kevin, burgerkoning Christian Hollanders, Burgemeester Daan Prevoo en de genodigden/sponsoren van onze vereniging. Daarna werd er gestopt bij de schietbomen om het koningsvogelschieten officieel te kunnen openen. Daarbij hoort natuurlijk een toespraak van onze voorzitter en ook burgemeester Prevoo richtte het woord tot de vereniging en wenste ons heel veel succes. Helaas was er vanuit de parochie niemand aanwezig om de vogels in te zegenen, dus hebben we het Onze Lieve Vader gebeden op voordracht van onze voorzitter. Hij legde kort uit hoe de dagindeling verder ging, las de loting van de schietvolgorde voor en wenste iedereen heel veel succes. Michelle Oostwegel kreeg officieel het erekruis 2022 uitgereikt vanwege haar winst tijdens het persoonlijk kampioenschap twee weken eerder. Kevin kreeg het herdenkingskroontje uitgereikt als schutterskoning 2019 en toen was het tijd om Kevin te ontdoen van zijn koningszilver en -kroontje. Hierbij werd hij geholpen door provoost-generaal Camille Oostwegel Sr. en officier Arno.

Omdat de opkomst van dorpsgenoten erg tegenviel, werd er pas laat gestart met de wedstrijd om de burgervogel. Hopelijk is dat volgend jaar beter, want dit evenement wordt natuurlijk niet alleen voor onze eigen vereniging georganiseerd. Maar vooral ook voor de dorpsgemeenschap, we hebben als oudste vereniging van het dorp een eer hoog te houden en kunnen dat natuurlijk alleen maar doen als onze dorpsgenoten achter ons staan. We vertrouwen er dan ook op dat jullie volgend jaar in grote getale aanwezig zijn en zijn natuurlijk dankbaar voor de mensen die er wel waren en ons een warm hart toedroegen gisteren. Het was uiteindelijk gezellig druk. De openingsschoten werden gelost en daarna kon de strijd der titanen beginnen.

De animo om schutterskoning te worden was dit jaar ongekend groot. Van de 24 geüniformeerde en gerechtigde schutters (leden) van onze vereniging, waren er maar liefst 17 die graag schutterskoning wilden worden. Daar kwamen dan nog 3 “burgers” bij in de persoon van Sonny Jansen, Nikita Hollanders en Christian Hollanders. Deze laatste had de dag ervoor zijn officiële inschrijfformulier ingeleverd en kan dus als aspirant lid aan ons ledenbestand worden toegevoegd. Welkom alvast Chris! Van burgerkoning naar (aspirant) lid, zo zien we het heel graag!

De jeugd heeft de toekomst, dat is een veelgebruikte uitspraak. Vooral bij ons is dat ook het geval, want jeugd begint meestal met muziek maken en dat is nou net wat er bij onze vereniging op dit moment heel hard nodig is. Dus laat alsjeblieft van je horen als je ons op dat gebied (of welk gebied dan ook) wilt komen versterken. Onze drie jeugdtamboers Stijn, Jules en Ravi schoten mee voor de titel. En onze jeugdmarketentster Tess was natuurlijk erop gebrand om haar titel te verdedigen. Allereerst werd de vogel goed geïnspecteerd en kregen ze uitleg over hoe ze de buks moesten gebruiken en waar precies op gericht moest worden. De vogel was die ochtend zelf nog gefabriceerd van o.a. een speelgoedvogel uit de tuin van de familie Hambeukers, dus vers van de pers. Nadat de uitleg had plaatsgevonden, werd er gestart. Het duurde uiteindelijk nog best lang, want de vogel gaf zich nog niet zo snel gewonnen. Uiteindelijk waren Stijn en Tess degenen die de vogel op scherp zette zodat Jules eigenlijk alleen nog maar hoefde te raken en dat deed hij ook. Hij was dan ook uitzinnig toen hij zag dat de vogel naar beneden donderde en sprong zijn ouders in de armen.

De burgervogel was degene die de middag en avond aan de gang hield. Die wilde maar niet naar beneden. Aan deze wedstrijd deden 10 personen mee, waaronder 4 Houthemnaren (Jos Hoen, Peter Cloot, Gilbert Hambeukers en Hubert Willems), 3 “semi-Houthemnaren” (Nikki Extra-Broers, Glenn Extra en Judith Oostwegel), maar ook bezoekers zoals Hans Harleman, Veronica von Reden en Wilfred de Wolf. Hans heeft een goede vriendin in Houthem bivakkeren en die had op onze huis-aan-huisflyer gelezen dat koningsvogelschieten was. Hans zelf komt uit de achterhoek, dus hij is dat dorpse wel gewend en wilde het graag écht ervaren door mee te schieten. Veronica was te gast bij Chateau Sint Gerlach en werd door onze grenadier Mathie aangesproken toen ze kwam kijken waar toch al dat geluid vandaan kwam. En als Mathie je iets vraagt, dan kun je dat natuurlijk niet weigeren. Dus werd ze meegevoerd richting secretariaat en kon ze op de lijst worden gezet. Zo ging het ongeveer ook met Wilfred en zijn partner. Die logeerden in de buurt en wandelden op hun voorlaatste vakantiedag in het zonnige Zuiden door de rozentuin van Chateau Sint Gerlach toen ze ons hoorden. Nadat ze op de wei waren aangekomen, vonden ze het zo gezellig dat ze de deelname niet konden weerstaan dus werd Wilfred naar voren geschoven om mee te doen. En met succes, want uiteindelijk won hij in de 24e ronde met het 220e schot de zinderende finale van het burgerschieten.

Maar het belangrijkste van deze dag is toch waar ik het stukje mee begon. Wie zou de belangrijkste eer van de schutterij dit jaar behalen? Wie zorgde ervoor dat schutterskoning 2019 Kevin een waardig opvolger kreeg? Was het Kevin zelf? Of was het misschien wel één van de schutters die ook al jaren azen op deze prachtige titel? Nee, het was onze benjamin Nick Jansen die het laatste restje van de koningsvogel naar beneden haalde. Zijn vader Ad had 2 schoten ervoor al een heel groot stuk van de vogel eraf gehaald en dat zorgde ervoor dat de vogel voor Eveline werd klaargemaakt. Maar hij had blijkbaar toch nog 1 kogel meer nodig. En die kogel, de 99e was aan Nick toebedeeld. Sinds 19 april van dit jaar pas lid en meteen de hoogste eer behaald. En wat wás hij uitzinnig blij. Al weken erop aan het zinspelen dat hij dit zo graag wilde en ook zijn familie gunde het hem heel erg. Opa Aart stuurde vanuit de hemel flink wat zonnestralen onze kant uit en heeft hem vast een handje geholpen. Na 5 ronden was het raak en kon in Beek de vlag worden uitgehangen. Eerst werd hij uitgebreid gefeliciteerd door al zijn schuttersvrienden en vooral ook door zijn vader Ad, broer Sonny en tante Tonie die maar wát trots op hem waren. Tonie had er zelfs van gedroomd dat het Nick zou lukken. Daarna werd hij op de schouders getild en 3 rondjes rond de boom gedragen, naar traditioneel gebruik.

Doordat de burgervogel niet van wijken wilde weten en pas om 18.50u naar beneden kwam, was de afsluiting van de dag een beetje hectisch. Bessems Dranken stond al om 19.00u op de planning om de tapwagen te komen halen, dus de bezoekers waren van tevoren geïnformeerd dat de tap ging sluiten. Tijdens de huldiging van de drie koningen (HAHA..) kwamen zij al aangereden, maar de plichtplegingen moesten doorgaan uiteraard. De koningen werden uitgebreid in het zonnetje gezet. De jeugdkoning kreeg een medaille, de burgerkoning kreeg het burgerlint en een bloemetje voor zijn partner en schutterskoning Nick kreeg het zilver omgehangen en zijn kepie werd voorzien van het koningskroontje. Symbolisch kreeg hij uit handen van de oud-koning Kevin de sabel uitgereikt. Zijn uniform zal hier op een later tijdstip geschikt voor gemaakt worden zodat hij hem officieel krijgt overhandigd. Daarna mochten de hoogheden voor het bordes van Chateau plaatsnemen voor het afnemen van het defilé. Aansluitend werd er naar het gemeenschapshuis De Holle Eik gemarcheerd voor de afsluiting. Hier werden de nieuwe hoogheden ontvangen met luid applaus van de daar aanwezige gasten die onder de indruk waren van wat er ineens aangemarcheerd kwam en ons complimenteerden met onze mooie vereniging. Dat compliment konden we ons dan maar mooi in onze zak steken.

Nadat de spullen waren opgeborgen in het materiaalhok was het zaak snel weer terug naar de schuttersweide te gaan voor het opruimen van het terrein. Dat duurde nog tot in de late uurtjes waarna besloten werd om bij Hotel Lahaye een laatste afzakkertje te doen. En zo kwam er een mooi einde aan een bijzondere dag. Eentje voor de boeken, waarin nieuwelingen de boventoon voerden en waar ik als trotse secretaris onderdeel van mag uitmaken.

LEVE SINT MARTINUS!!!

Fotocredits: Sonny Jansen (dronebeelden), Ashley Lardinois, Sabine Claessens, Chris Schrooders en diverse leden
Filmpjes van het moment waarop de vogel de stang verlaat, staan op onze facebookpagina.
Koning Kevin met de koningsvogel 2022-2023
Koning Kevin met de koningsvogel 2022-2023
Rondje!
Rondje!
Grondige inspectie van de schuttersvogel
Grondige inspectie van de schuttersvogel
Op nao de sjöttewei
Op nao de sjöttewei
Inclusief schuttersvogel en schutterskoning Kevin
Inclusief schuttersvogel en schutterskoning Kevin
Speech!
Speech!
Officiële opening
Officiële opening
Schutterskoning Kevin 2019-2020 en 2021..
Schutterskoning Kevin 2019-2020 en 2021..
Ontdoen van koningszilver
Ontdoen van koningszilver
Kevin "in gewoon" naast officier Arno, Provoost-generaal Camille Sr. en burgemeester Daan Prevoo
Kevin “in gewoon” naast officier Arno, Provoost-generaal Camille Sr. en burgemeester Daan Prevoo
Eremetaal!
Eremetaal!
Beide vogels nog fier overeind
Beide vogels nog fier overeind
Het notariaat..
Het notariaat..
De opzichter..
De opzichter..
Ereschot Kevin Schrooders
Ereschot Kevin Schrooders
Ereschot Burgemeester Jan Prevoo
Ereschot Burgemeester Daan Prevoo
Ereschot Provoost-generaal Camille Oostwegel Sr.
Ereschot Provoost-generaal Camille Oostwegel Sr.
Ereschot Raymond Lodewick van dorpsraad WijHouthem
Ereschot Raymond Lodewick van dorpsraad WijHouthem
Ereschot particulier sponsor Gilbert Hambeukers
Ereschot particulier sponsor Gilbert Hambeukers
Ereschot oud-burgerkoning Christian Hollanders
Ereschot oud-burgerkoning Christian Hollanders
Ereschot Voorzitter Dirk Van Melick
Ereschot Voorzitter Dirk Van Melick
Netwerken..
Netwerken..
Gezellig druk
Gezellig druk
De spanning stijgt
De spanning stijgt
Komt dat schot!
Komt dat schot!
De ontlading
De ontlading
Rondje om de boom
Rondje om de boom
Nog steeds gezellig druk
Nog steeds gezellig druk
Inspectie van de jeugdvogel
Inspectie van de jeugdvogel
Stilleven
Stilleven
In opperste concentratie
In opperste concentratie
Blij gezinnetje
Blij gezinnetje
Jeugdkoning 2022-2023: Jules Hollanders!
Jeugdkoning 2022-2023: Jules Hollanders!
Vogeltje gezien?
Vogeltje gezien?
Vogeltje weg
Vogeltje weg
En nóg steeds gezellig druk
En nóg steeds gezellig druk
Tactiekbespreking
Tactiekbespreking
Komt ie dan hè..
Komt ie dan hè..
Burgerkoning 2022-2023: Wilfred de Wolf!
Burgerkoning 2022-2023: Wilfred de Wolf!
We hoeven niet alles meer
We hoeven niet alles meer
Prepareren van de koningskepie
Prepareren van de koningskepie
Opgesteld voor huldiging 3 koningen
Opgesteld voor huldiging 3 koningen
Omhangen van het koningszilver
Omhangen van het koningszilver
Blije gezichten, heerlijk!
Blije gezichten, heerlijk!
Overdracht van de koningssabel
Overdracht van de koningssabel
Schutterskoning 2022-2023: Nick Jansen!
Schutterskoning 2022-2023: Nick Jansen!
Onderweg voor defilé
Onderweg voor defilé
Trotse mensen!
Trotse mensen!
Richting gemeenschapshuis
Richting gemeenschapshuis
3 koningen
3 koningen
Gezellige afsluiting
Gezellige afsluiting
0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!