Zonovergoten, spannend, succesvol, verrassend en trots, 5 woorden die deze prachtige dag markeren. Want op een zonovergoten dag werd door Schutterij Sint Martinus Houthem het koningsvogelschieten 2019 georganiseerd. Het was een spannende strijd met een succesvol einde en een verrassend resultaat. En trots omschreef het gevoel van de koningen en hun partners, vrienden en familie zo rond een uurtje of zeven ’s avonds.

Om 12.30u vertrok de schutterij vanuit Verenigingslokaal De Holle Eik die voor deze gelegenheid speciaal eerder was open gegaan (dankjewel Henri & Angèle) richting Kaffee Swarée voor het ophalen van hun schutterskoningspaar Jef & Ivonne en de nieuwe koningsvogel die door Jef was geregeld en door onze schietmeester Aloys Ackermans was gemaakt. Aangezien Jef er door het jaar heen altijd perfect uit wilde zien, was hij nu nog druk doende met het verzorgen en omhangen van zijn koningszilver toen de schutterij al kwam aangemarcheerd. Er werd gedefileerd en halt gehouden en toen snel aan de kant, want we stonden immers op de drukke weg. Daaruit blijkt dat een protocol alleen maar werkt in standaardsituaties en gisteren was absoluut geen standaard vogelschiet-dag. De koning bood de vereniging een drankje aan en er was voor vlaai gezorgd. Dat deed de innerlijke mens goed, want we waren allemaal al vanaf 10.00 uur druk in de weer om deze prachtige dag voor te bereiden. Om 13.30u klonk het fluitje van onze commandant Rick en hop hop, richting sjöttewei.

Op de schuttersweide aangekomen werd het defilé opgesteld waarin onze hoogheden, onze sponsoren, onze officieren, onze provoostgeneraal Oostwegel en beschermheer Wortmann en Burgemeester Schrijen met zijn partner plaats namen. Voor de laatste keer mochten we voor ons prachtige koningspaar het defilé afnemen en aansluitend werd er halt gehouden waarna onze voorzitter, onze burgemeester en de inmiddels aangesloten Pastoor Burger de vereniging toespraken. Onze voorzitter heette iedereen van harte welkom, bedankte ons bijna oud-koningspaar voor hun inzet het afgelopen jaar en sprak de wens uit om er een mooie, faire maar vooral gezellige strijd van te maken. We bestaan dit jaar 420 jaar, iets om trots op te zijn. En er was nog iets om trots op te zijn, bij de genodigden stond namelijk ook ons oudste lid Theo Schrooders die afgelopen maart nog zijn 65-jarig lidmaatschap met onze vereniging vierde. Later zal blijken dat het schuttersbloed echt in de genen zit.. Burgemeester Schrijen nam ons in zijn toespraak ook mee terug naar vroeger, want hij gebruikte hierin de lijfspreuk aller schutterijen “voor outer (altaar), heerd en troon”. Pastoor Burger op zijn beurt zegende ons evenement waarna we onze huidige schutterskoning Jef ontdeden van zijn geliefde zilver en de inschrijving voor het vogelschieten kon beginnen.

De strijd op de koningsvogel werd begonnen met de ereschoten van onze hoogheden, sponsoren en aanwezige belanghebbenden. Daarna, zo tegen 15.30u, werd het dan letterlijk tijd om te knallen. Dat de vogels zich niet snel gewonnen gaven, bleek wel uit het feit dat er ruim 150 kogels nodig waren om ze überhaupt een beetje aan het wankelen te krijgen. Maar aan de oohhhh’s en de aaaahhhh’s te horen, werd het rond kwart voor zes langzaamaan spannend. Het werd uiteindelijk een wedstrijdje tussen de Boschrave en Schutterij St. Barbara Meerssen, maar uiteindelijk bleek Christian Hollanders van de 12 burgerschutters de meest vaste hand te hebben. Zijn vrouw Nikita schoot vóór hem en legde de vogel klaar zodat hij “alleen maar hoefde te raken”. En dat deed hij. Het 162e schot bleek het winnende schot te zijn. En hoe trots hij op zijn prestatie is, is te zien in de foto..

De koningsvogel en de jeugdvogel waren het eens, deze gezellige dag mocht lekker lang duren.. Dus ging de wedstrijd om deze twee titels gestaag verder. Met inmiddels nog maar 5 kinderen en 8 schutters werd de 18.30u aangetikt en werd het steeds spannender. De koningsvogel bleek niet bestand tegen al deze spanning, want na 250 schoten won onze grenadier Kevin Schrooders door het laatste restje van de koningsvogel naar beneden te halen en zette daarmee de schutterstraditie van de familie Schrooders voort. Een brede smile en tranen in zijn ogen lieten zien dat hij onbeschrijflijk blij was met zijn geleverde prestatie. Opa Theo was intussen nog steeds op de wei en mocht met eigen ogen aanschouwen dat hij zijn schuttersgenen niet alleen aan zijn zonen, maar ook aan zijn kleinzoon heeft doorgegeven. Wie weet wat dat nog allemaal met zich mee brengt… Kevin’s ouders, Jeroen Schrooders & Chris Schrooders-Moonen werden op hun vakantieadres gebeld met dit heuglijke nieuws en bedachten zich geen minuut, daar wilden ze bij zijn. Gelukkig waren ze niet zo heel ver weg, dus werd het boeltje gepakt en werd afgereisd naar Houthem om hun zoon persoonlijk te kunnen feliciteren.

Maar intussen bleef de jeugdvogel zich kranig houden en werd er flink op los geknald. De jeugdvogel was geen blok hout, maar een schijf waar omheen een rand was gemaakt die met windbukskogels normalerwijs vrij eenvoudig te doorbreken moest zijn. Maar de zonkracht van deze dag dacht daar anders over en zorgde voor verharding van de rand waardoor bij het 241e schot de vogel pas naar beneden viel, met Tess Van Melick op dat moment achter de windbuks. De kinderen waren allemaal aan elkaar gewaagd en ze gunden elkaar allemaal de winst, dus het was prachtig om te zien dat ze allemaal super blij voor Tess waren. Tess is onze mini-marketentster en dochter van onze klaroenblazer Dirk Van Melick en tambour-maître van Schutterij Sint Andreas Melick, Ingrid Paardekam. Tess heeft nog een broertje, Stijn Van Melick, welke tot vandaag bordjesdrager was en nu wordt klaargestoomd om in het Klaroenkorps te gaan trommelen. Pappa Dirk is bijzonder trots op zijn koningin en dat is op de foto ook wel te zien 🙂

Nu alle drie de hoogheden voor het nieuwe seizoen bekend waren, begon de opruiming van het schuttersterrein. Want deze moet natuurlijk nog diezelfde avond leeg en schoon worden opgeleverd. Dat ging bijzonder snel, want het werd tijd om die drie toppers te huldigen en ze de uitstraling te kunnen geven van de titel die ze verworven hebben. En op dat moment kwamen ook Kevin’s ouders aan op de wei en oma Moonen en vielen ze Kevin in de armen om hem te feliciteren. Dus nu iedereen er was, werd de schutterij in de houding gezet. De toppers werden naar voren gehaald en de trotse voorzitter Harry sprak de overgebleven aanwezigen toe. Jeugdkoningin Tess kreeg een rosetje, burgerkoning Christian kreeg het burgerlint omgehangen en schutterskoning Kevin werd het schutterszilver met de schutterskoning omgehangen. De voorzitter sprak zijn bijzondere dank uit aan de leden en vrijwilligers die deze dag tot een succes hadden gemaakt. Een speciaal woord van dank aan Arnold Deusings, de vader van Harry’s partner Monique, vanwege zijn tomeloze inzet die dag, en dat op die leeftijd. Ook Yves en Daniëlle van Schutterij St. Barbara Meerssen (en Jeugdcarnaval De Boschräefkes uit Houthem) hebben die dag laten zien dat goede banden met collega verenigingen heel waardevol zijn. Door hun enthousiasme hebben de kinderen een topdag gehad. Ook de schutterij van Valkenburg heeft gisteren hun leden Peter en Harry moeten missen die ons schootsveld super bewaakt hebben. Die laatste woont inmiddels in Houthem, dus hoe rond wil je de cirkel hebben.. Na de toespraak en huldiging werden de hoogheden verzocht om richting Chateau Sint Gerlach te lopen, want daar zou het defilé voor ze worden afgenomen. Dit gebeurde ook, waarna de schutterij stopte om de hoogheden te laten intreden en er verder gemarcheerd werd richting de Holle Eik voor de gezellige afsluiting.

Al met al een heel verhaal, maar het was dan ook een bijzonder mooie dag. Een dag waarin ook ons nieuw lid Richard Spee op de basklaroen ons Klaroenkorps weer compleet maakte. Een dag waarin de nieuwe kastelein van Café ’t Wit Paerd, Maurice, zijn debuut maakte door te schieten op de burgervogel. Een dag waarin de voorzitter van CV De Boschrave, Mathie Broers, als burger mee schoot voor de titel “Schutterskoning”. Maar vooral een dag die de boeken in gaat als één van de warmste koningsvogelschieten, hierdoor gelijk ook misschien wel één van de minst drukke koningsvogelschieten en één van de speciaalste koningsvogelschieten. Want niet iedereen kan er zeggen dat drie familiegeneraties het koningszilver in huis heeft gehad. Familie Schrooders wel! En hoe mooi is dat dan..

LEVE SINT MARTINUS!

01 Vogel kaffee swaree

32 vogeldrager Stijn

IMG-20190825-WA0064

IMG-20190825-WA0055

02 aftredend koningspaar

03 optekenaars

IMG-20190825-WA0066

IMG-20190825-WA0065

04 openingsschot Jef

08 Harry koningsvogel

IMG-20190825-WA0040

05 Yves burgervogel

06 Nikita burgervogel

10 opperste concentratie Devony

18 jeugdvogel Tess

IMG-20190825-WA0068

12 vogels weten nog van geen wijken

11 drankbuffet

09 Monique eetbuffet

07 burgervogel weet nog van geen wijken

13 burgervogel af Christian Hollanders

23 rondje om de boom Christian

IMG-20190825-WA0071

14 felicitaties hoogheden Kevin

15 onderonsje voorzitter Kevin

16 Theo en Kevin omhelzing

17 Theo en Kevin onderonsje

22 rondje om de boom Kevin

DSC_0846

19 jeugdvogel Tess Dirk

21 geluksvogels

20 Kevin ouders

29 toespraak huldiging

IMG-20190825-WA0028

27 grapje voorzitter Nikita

24 Burgerkoning Christian en Nikita

IMG-20190825-WA0013

31 na huldiging

IMG-20190825-WA0046

26 commandant Rick

IMG-20190825-WA0031

IMG-20190825-WA0075

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!