Afgelopen zondag vierden wij onze 424e verjaardag met de gebruikelijke jaarmis, de herdenking van onze overleden leden op het naastgelegen kerkhof en aansluitend het schuttersmaal en de daarbij behorende vaste plichtplegingen. Maar ookal is het jaarlijks terugkerend, het is toch elk jaar weer verrassend om te zien wat voor fijne vereniging wij hebben. En altijd spannend hoe de koningin eruit ziet in haar jurk. Ondanks dat Nick ervoor heeft gekozen dat hij het koningschap alleen uitdraagt, toch is er een first lady in ons midden. En dat is niemand minder dan onze nieuwe bordjesdraagster Isabella Hollanders die weliswaar nog een beetje moet groeien in haar mini-marketentsteruniformpje, maar al zo schattig is dat ze mening omstander omver gaat blazen 🥰

We startten om 09.00u met het verzamelen bij de Holle Eik vanwaar we -samen met onze koningen en alle sympathisanten die voor de gelegenheid vroeg uit de veren waren- richting de naastgelegen H. Gerlachuskerk marcheerden voor de jaarmis. De erewacht nam plaats op het altaar, het klaroenkorps achterin en de overige geüniformeerde leden in de voor hen gereserveerde banken. De H. Mis werd dit keer gedaan door Pater van Meijgaarden, omdat Pastoor Dieteren verhinderd was door zijn verplichtingen in Schin op Geul. Het klaroenkorps speelde de werken “Hub Jongen Mars” bij binnenkomst, “Rhumba Cavalleria” tijdens de communie en “Jachttaferelen” als afsluiting van de H. Mis. Bij Rhumba Cavalleria was er iets speciaals aan de hand. Want voor het eerst speelden de jeugdtamboers Jules, Stijn en Ravi hierin mee en dat hebben ze super goed gedaan! Vóór het heengaan na de H. Mis, werd het commandantschap van onze vereniging officieel overgedragen van Rick Kulmer naar Ad Jansen. Dit met een toespraak door onze voorzitter Dirk Van Melick en na de overdracht van de sabel door beide heren de inzegening door Pater van Meijgaarden.

Aansluitend aan de H. Mis werd in processiemars naar het graf van onze laatst overleden leden Theo en Mia Schrooders gemarcheerd voor de herdenking van onze overleden leden. Er werd door Generaal Harry Schurgers (met naast hem onze Schutterskoning Nick Jansen, Beschermheer Jan Wortmann en Kolonel Arno Roeloffzen) gebeden, er werd een bloemstuk gelegd bij het graf en er klonken saluutschoten en The Last Post.

Normaal gaan we na dit officieel moment naar een nader gelegen plek in Houthem voor onze jaarlijkse groepsfoto. Alleen is er dit jaar besloten om dat op een later tijdstip te doen, omdat nog niet alle uniformen tip top in orde waren en we willen -nu ons ledenaantal weer begint op te lopen- toch graag echt iedereen op de foto erbij proberen te hebben. Dus zal de groepsfoto 2023 waarschijnlijk op of omstreeks pinksterzondag gemaakt worden. Die houden jullie dus nog van ons tegoed.

Dus werd er richting de Holle Eik gemarcheerd voor het schuttersmaal. Echter had onze nieuwe commandant Ad al meteen besloten om eerst nog óm de Baron de Selysstraat heen te marcheren, soort van ererondje. Eenmaal bij de Holle Eik aangekomen had iedereen toch wel honger gekregen. Na een korte toespraak van onze voorzitter waarin de leden werden bedankt voor de grote opkomst en de jeugd in het zonnetje werd gezet voor hun prachtige optreden in de kerk, kon iedereen aan het lopend buffet deelnemen.

Na een klein uurtje ging het klaroenkorps zich weer opstellen, want het was langzaamaan tijd voor de officiële plichtplegingen. Dat voelde een beetje raar, want er waren dit jaar voor het eerst sinds járen geen jubilarissen. Dan is het altijd mooi dat er -als je er over nadenkt- toch altijd wel iets om te vieren of iemand om in het zonnetje te kunnen zetten. En dat was ook zo!

Onze Kolonel Arno Roeloffzen is namelijk al sinds 1981 onlosmakelijk verbonden aan ons kwartaalblad en dat is wel een bloemetje waard! Dus werd hij uitgebreid bedankt voor zijn harde werk voor ons kwartaalblad “Sjötterskal”.

Ook werd onze burgerkoning Wilfred de Wolff bedankt voor het feit dat hij samen met zijn echtgenote (opnieuw) hélémáál vanuit Hoeven (Noord-Brabant) naar ons mooie Houthem is afgereisd om deel te nemen aan deze mooie schuttersdag. Toen hij benaderd werd of het hem wel leuk leek om deel te nemen, werd het hotel meteen geboekt en was de toezegging snel gedaan. Dus ook Wilfred werd bedankt met een mooi bloemetje.

Over (ver) reizen gesproken. Hij had zich al afgemeld, maar stiekem kon hij het toch niet laten dus tot onze grote verrassing was ons oudste lid Beschermheer Wortmann ook van de partij. En nu hij er toch was en hij verhinderd was voor de jaarvergadering, wilde hij ook graag een woordje tot ons richten. Hij wenste ons een heel fijn schuttersjaar toe en gaf aan erg trots te zijn op de vereniging.

Kersverse commandant Ad wilde de groep ook graag nog even toespreken en nam een moment om zijn vriendin Linda te bedanken voor haar steun aan hem en zijn zoon Nick die toch elke keer weer piekfijn erop staat omdat Linda het koningszilver tot in de puntjes voor hem verzorgt. Dankjewel Linda!

Ook onze Geestelijk Adviseur Pastoor Dieteren kwam nog even langs en mengde zich onder de leden van zijn “nieuwe” vereniging” en liet zich informeren over het verleden, heden en de toekomst van onze schutterij door o.a. onze archivaris Arno.

Het Klaroenkorps heeft die dag ook een traditie in het leven geroepen, de aanwezigen werden getrakteerd op de muzikale klanken van het stilstaand en marcherend muziekwerk voor de schuttersfeesten. Ook hierin hebben de jongeheren weer een cruciale rol en ze waren dan ook maar wát trots dat ze die naar volle tevredenheid van het publiek hebben volbracht. Met dank aan onze instructeur Ad Knops voor zijn geduld, doortastendheid en het enthousiasme waarmee hij de kinderen motiveert.

Het seizoen is aan!

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!