Het pinksterweekend van Houthem staat jaarlijks in het teken van 2 belangrijke tradities die inmiddels diepgeworteld zitten in de Houthemnaar. Want op 1e pinksterdag staat de H. Sacramentsprocessie op het programma en 2e pinksterdag staat in het teken van het Houthems Zestalschieten.

H. Sacramentsprocessie
Zondag was het zoals gezegd tijd voor de H. Sacramentsprocessie van de H. Sint Gerlachusparochie in Houthem. De weersverwachting was erg ongunstig, 100% regen. We ontvingen dan ook het “noodscenario” van het processiecomité en hadden gehoopt dit niet nodig te hebben. Maar helaas toch. Vroenhof en een deel van Sint Gerlach waren voor de gelegenheid mooi versierd en menig vlag hing uit. Maar dat bleek helaas grotendeels voor niets. We begonnen de dag met de H. Mis die werd voorgedragen door onze geestelijk adviseur dhr. Burger en die druk bezocht was. Met de minuut werd het buiten donkerder en toen we zouden vertrekken werd duidelijk dat we Vroenhof niet gingen halen. Omdat er met de eigenaren van de paarden langs de Kromme Steeg was afgesproken dat ze een seintje zouden krijgen als we in de buurt kwamen, ging er al een appje die kant uit dat ze met een gerust hart de paarden konden laten grazen. Helaas niet langs onze H. Martinuskapel onder aan de Putweg waar we al zo lang niet waren geweest. De verkorte route werd gelopen en er werd halt gehouden bij de H. Gerlachuskapel voor het gebed en de saluutschoten, want daar kwamen we immers langs. Na in de kerk te hebben afgesloten werd er snel naar ons verenigingslokaal gemarcheerd zodat er kon worden opgewarmd en opgedroogd. Zo willen we ze liever niet zien, die processies. Hopelijk volgend jaar beter.

Helaas viel die dag voor de schuttersvrienden van de Jonge en Oude Nobele Valkenburg a/d Geul en Sint Mauritius Strucht ook in het water. Zij hadden toen namelijk hun koningsvogelschieten gepland en dat hebben ze uiteindelijk ook wel kunnen uitschieten, maar niet zoals het van tevoren gepland was. Toch wensen wij de nieuwe koningen Jo Noordam (Schutterskoning Jonge Nobele) en Richard Huijnen (Schutterskoning Oude Nobele) van Valkenburg a/d Geul en Alex Boon (Schutterskoning) en Bente Leunissen (Jeugdkoning(in)) van harte proficiat met hun overwinning en veel succes bij de komende schuttersfeesten! De schutters van onze vereniging die zijn komen kijken in Valkenburg a/d Geul, hebben in elk geval een gezellige middag gehad.

Houthems Zestalschieten
Gisteren vond de leukste schietwedstrijd voor amateurschutters in en rondom Houthem plaats op onze schietweide naast Chateau Sint Gerlach. De eerste sinds 2019, dus extra spannend voor zowel de schutters als voor de organisatie. Want hoe ging dat ook alweer? Wat stond ook alweer op welke plek? Was alles wel besteld? Kwam iedereen wel op tijd? Tig vragen die we ons in de weken voorafgaand aan dit gezellige evenement al stelden. Flink wat vergaderingen van te voren en dan is het ineens al zover. En het liep al meteen niet zoals gepland, want de tapwagen was er ruim 1,5 uur eerder. Dus in plaats van de wekker, maakte de telefoon ons wakker en stonden we meteen aan.

Omstreeks 13.00 uur was de schietweide in gereedheid gebracht dus was het tijd voor de ontvangst van de gasten. 5 teams hadden zich van tevoren aangemeld en van 2 teams was deelname nagenoeg zeker. Dus met dat aantal in het achterhoofd werden twee buksen en twee harken in gereedheid gebracht. De leden namen hun plekken in en het feest kon losbarsten. Allemaal goed gemutste Houthemnaren betraden het strijdtoneel en schreven zich in door zich netjes te legitimeren conform de regels waar wij ons aan dienen te houden. Onze voorzitter Dirk heette iedereen officieel van harte welkom en daarna nam commandant Rick het over. Hij zou de hele middag aan elkaar praten zoals hij dat ook goed kan als er door L1 een microfoon onder zijn neus wordt gestoken bij het OLS. Want als men hem daar aanspreekt, dan zegt hij steevast en zonder na te denken “Goaij ‘m d’r mer in!” zodat de studio het verliezersmuziekje “Esprit” kan laten horen, tot hilariteit van de omstanders en radioluisteraars. Toen werd er geloot en kon het schieten eindelijk beginnen.

Bij de volwassenen was het ook een spannende strijd. Na 2 rondes waarbij de wind in de eerste ronde voor veel schutters flink parten speelde, was de winnaar al overduidelijk. Maar om de spanning er nog in te houden, werd er gekaveld tussen team “De Echte Schutte” en team “De Kogel van St. Gerlach” om de 5e plek. Deze werd uiteindelijk gewonnen door team “De Kogel van St. Gerlach” De winst was echter voor de dames en heer van team “Perry en zijn Snollebollekes” het team waar grotendeels dames in zaten van het team van “Veer Sjeete op Sjerrep” dat in 2019 de wisselbeker al eens mee naar huis mocht nemen. Perry had voor zijn dames zelfs merchandise gekocht, ze hadden allemaal witte T-shirts met opdruk van hun naam aan de voorkant en de teamnaam op de rug, dus die winst hadden ze eigenlijk ook dubbel en dik verdiend! De totale lijst is als volgt:

  1. Perry en zijn Snollebollekes met 23 punten
  2. Ohne Gewähr met 18 punten
  3. Van Onderen met 17 punten
  4. Coumans & Curfs met 15 punten
  5. De Kogel van St. Gerlach met 14 punten (na kaveling)
  6. De Echte Schutte met 14 punten (na kaveling)
  7. Ummer d’r Neaver met 12 punten

Ook de kinderen van Houthem en omstreken waren goed vertegenwoordigd, leuk om te zien hoe ze zich amuseerden en hoe sportief de strijd ook onder de jeugdbuks was. Na 2 rondes en flink wat pauzes werd het jeugdschieten beklonken. Boris Klaverkamp won glansrijk, hij raakte werkelijk alles! Op vakantie in het mooie Zuid-Limburg besloten zijn ouders om even te komen kijken naar wat er naast dat prachtige kasteel toch allemaal aan het gebeuren was. Dat resulteerde in de winst van een coole beker! Hij werd op de voet gevolgd door Cain Pinckers en Thomas Lemmens die beiden 10 van de 12 raak hadden en de lijst werd gesloten door Pieter van Eijndhoven en Jules Hollanders (beiden 9 raak), Xander Hounjet (8 raak) en Matthijs Lemmens (6 raak). De nummers 2 t/m 7 kregen een heuse medaille van onze voorzitter.

Nadat de uitslag bekend was, bleef het nog lang gezellig druk op de schietweide. Uiteindelijk werden toch maar de laatste bonnen opgemaakt en werd er gestart met het opruimen. Maar niet voordat de schutters deze bijzonder mooie dag nog gezellig samen afsloten, aan een lange tafel met alles dat nog overgebleven was en niet meer bewaard kon blijven. Onze officier Ad had voor de gelegenheid de barbecue meegenomen en verzorgde de manschappen zoals een goede marktentster dat betaamt (nu is hij echt aangenomen na de sollicitatie tijdens het schuttersfeest in Strucht hihi).

Mensen van Houthem, deelnemers en leden, hartstikke bedankt voor jullie bijdrage aan dit mooie evenement! We hopen dit nog tot in lengte van dagen te mogen organiseren. En heb je na gisteren de ambitie om bij onze vereniging te komen, dan ben je van harte welkom! Neem dan contact op met één van onze bestuursleden via de socials of het telefoonnummer/e-mailadres dat je wellicht al hebt en check anders onze contactpagina.

Tot volgend jaar!

Hoogmis Pinksterzondag 2022
Hoogmis Pinksterzondag 2022
Rustaltaar St. Gerlachuskapel
Rustaltaar St. Gerlachuskapel
Saluutschoten bij rustaltaar
Saluutschoten bij rustaltaar
Geen droogje dit keer..
Geen droogje dit keer..
Kiek ze dao ins sjtaon!
Kiek ze dao ins sjtaon!
Prachtige achtergrond
Prachtige achtergrond
Gezellige drukte
Gezellige drukte
Opening door de voorzitter
Opening door de voorzitter
Gezellig publiek
Gezellig publiek
Jumping outdoor Houthem
Jumping outdoor Houthem
Toolboxmeeting..
Toolboxmeeting..
Jeugdschieten in volle gang
Jeugdschieten in volle gang
Harry Tana
Harry Tana
Schuttersvoer!
Schuttersvoer!
Kaveling in volle gang!
Kaveling in volle gang!
Vol spanning!
Vol spanning!
Alles om de winnaar te ontfutselen ;-)
Alles om de winnaar te ontfutselen 😉
Winnaarsgevoel!
Winnaarsgevoel!
3. Team Van Onderen, dhr. W. Bakx
3. Team Van Onderen, dhr. W. Bakx
2. Team Ohne Gewähr, dhr. G. Dirks
2. Team Ohne Gewähr, dhr. G. Dirks
1. Team Perry en zien Snollebollekes, dhr. P. Huiskes
1. Team Perry en zien Snollebollekes, dhr. P. Huiskes
Ererondje
Ererondje
Paparazzi
Paparazzi
En de wereld mag het weten!
En de wereld mag het weten!
Afsluitende barbecue
Afsluitende barbecue
Gezelligggg!
Gezelligggg!
0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!