Het zal jullie vast niet ontgaan zijn: afgelopen zondag vond in Sevenum het OLS plaats oftewel het Oud Limburgs Schuttersfeest. Het grootste verbroederingsfeest van het jaar waar schutters elkaar ontmoeten en de strijd aangaan voor de winst van “d’n UM”. Win je met je zestal de schietwedstrijd van het OLS, dan mag je het jaar daarna zélf het OLS organiseren. Dit jaar deden 142 schutterijen mee aan dit mooie evenement. Onze vereniging stemt elk najaar over deelname aan het OLS het jaar erna en afgelopen oktober stemden we allemaal VOOR.

Dus om 10.45u vertrok de bus vanuit Houthem richting het dorp van o.a. Toverland om daar acte de présènce te geven. We gingen niet voor de winst, maar om het gewoon te mogen meemaken. Want tegen 141 schutterijen is het moeilijk opboksen, maar dat maakte niet uit. Hoe gaaf zou het zijn als we de zaterdag erna al mochten terugkomen om te kavelen? Daar gingen we dus voor. Vol goede moed en met heel veel plezier werd de busreis doorstaan en daar stonden we dan. Materiaalwagen kwam niet door dus werd het spannend of we onze materialen wel op tijd zouden ontvangen. Maar met onze commandant cq 1e materiaalwagenrijder Rick als chauffeur hoefden we niet te twijfelen. Snel omkleden en op naar het opstelterrein alwaar we ons konden klaarmaken voor de optocht. We waren optochtnummer 17, dus lekker vooraan. Het was niet té warm en niet té koud maar heerlijk optochtweer. Het bordje van de organisatie ging omhoog en hup, daar gingen we.

Tijdens de optocht werden we bijna letterlijk gedragen door het toegestroomde publiek. De vlaggen wapperden, de handen klapten en het was alsof we zelf het OLS hadden gewonnen, zo voelden we ons welkom in Sevenum. De optocht was niet té lang, ineens was daar die defiléstreep al in zicht. Elk jaar staat L1 live te filmen, dus het werd even spannend. Zou het op TV net zo mooi uitzien en klinken als we ons voelden? Zou de paradepas lukken en zou het vaandel mooi wapperen in de wind zodat op TV te lezen was dat WIJ Sint Martinus Houthem zijn? Zou het commentaar dit jaar positief zijn? De antwoorden waren: JA, JA, JA en JA. En toen waren we ineens alweer op het OLS terrein en moesten we stoppen omdat de optocht al voorbij was. Jammer zeg!

Maar goed, snel door voor de rest van het programma. We mogen gaan schieten!, dachten de schietploegleden. We mogen gaan uittreden!, dachten Koning Jef, Koningin Ivonne en Generaal Harry! We mogen muziek gaan maken!, dacht het klaroenkorps. En zo kwam het dat we elkaar na enkele uren weer troffen in de feesttent en van sommige momenten dus geen foto’s zijn gemaakt. Heel jammer, al zitten onze herinneringen natuurlijk in ons hoofd en die gaan er niet meer uit. Maar we hadden jullie er graag deelgenoot van willen maken.

Toen we bijna weer naar huis moesten, werden de prijzen afgeroepen. Daar het natuurlijk niet te doen is om de verslaggever álle prijzen te laten afroepen, werden alleen de eerste 3 en de eventuele ereprijzen afgeroepen. En daar zaten we helaas niet bij. Geen mooiste geheel, geen beste defilé en geen beste houding optocht. Ook ons koningspaar en onze generaal mochten niet op het erepodium plaatsvinden al denken wij daar zelf natuurlijk anders over. Want welk koningspaar is mooier dan dat van ons? En welke generaal is charmanter dan die van ons? Maar goed, we gingen dus niet voor de winst en we hadden genoten van de prachtige dag en dat is ook al heel veel waard. En toen gebeurde het..

We liepen van het terrein af toen we uit de luidsprekers hoorden: “Concertwerken 3e divisie sectie B, 1e prijs Sint Martinus Houthem”.. En toen was het grote OLS terrein te klein. De mensen om ons heen zullen er het zijne van gedacht hebben, maar wát een ontlading kwam daar los. Ons klaroenkorps was die dag helaas niet compleet vanwege het uitvallen van onze tambour-maître Frank en we beschikten ook niet over een basklaroenpartij. Dit resulteerde in een groepje van 5 zeer gedreven muzikanten die de ring in zijn gemarcheerd met de gedachte dat ze hun liefde voor muziek wilden delen met de jury. En dat resulteerde in onze 1e prijs. 83 punten en een bijzonder positief commentaar door de jury ter plaatse én op het juryrapport, hoe gaaf is dat! Mogen we zaterdag toch terug naar het OLS. Niet om te kavelen, maar om deze bijzondere prijs op te halen.

Dus voor de mensen die nog twijfelden: we zijn er nog en zijn niet van plan om te stoppen. Maar we zouden graag wat uitbreiden. Dus ben je muzikant of ambieer je misschien een andere functie binnen onze vereniging? Meld je dan zodat we erover kunnen praten. Alvast bedankt!

LEVE SINT MARTINUS!

Fotocredits gaan naar GO Foto’s voor de prachtige foto van onze bordjesdrager Stijn, de Limburger voor de foto van Tess en Roana en onze grenadier Dana Davies en haar moeder en onze marketentster Monique voor de overige foto’s.

OLS Go foto's stijn

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!