Op zondagmorgen 6 januari 2013 was onze schutterij traditioneel vertegenwoordigd tijdens de viering van het jaarlijkse Gerlachusoktaaf in onze parochiekerk van de H. Gerlachus. De vaandelwacht zorgde op het altaar voor een kleurrijke en waardige erewacht tijdens de viering en diverse leden waren in de kerk aanwezig.

Tijdens het Gerlachusoktaaf werd tevens een speciale tentoonstelling geopend over Mystica Hildegard von Bingen. Onze beschermheer en kenner van de mystica zorgde voor een inleiding tijdens de opening van de expositie.

Kijk voor meer informatie op de volgende links:
Dagblad De Limburger dd 30 december 2012
Dagblad De Limburger dd 12 januari 2013 met video

Expositie over Hildegard en Gerlachus

 In het Heiligdom Sint-Gerlach bij de kerk van Houthem is een expositie over Hildegard van Bingen en Sint-Gerlach te zien. In 2012 is Hildegard heilig verklaard door de paus.

Hildegard is uitgeroepen tot Kerklerares. De katholieke kerk telt in totaal 35 Kerkleraren waarvan nu vier vrouwelijke. De expositie in Houthem toont de speciale band aan die Hildegard met de kluizenaar Gerlachus van Houthem had.
Via haar familiebanden met de heren van Valkenburg moet Hildegard het werk van Gerlachus gekend hebben. Historici vermoeden zelfs dat beiden elkaar kort voor Gerlachus’ dood persoonlijk ontmoet hebben. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van het jaarlijkse Gerlachusoctaaf, dat deze week begint in de parochiekerk van Houthem.
Mozaiek dagkapel Houthem
Bij de foto: Mozaïek tegen de zuidmuur van de in de stiftvleugel opgenomen nieuwe dagkapel, vervaardigd door Irene van Vlijmen. Centraal staan de kluizenaar en de Madonna met het Kind. De kleurige sferen links duiden op de band tussen Gerlach en de visionaire mystica Hildegard van Bingen. Aan de kerkgemeenschap geschonken door C. Oostwegel en M. Cuppen. Opname 1998.
0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!