Op vrijdagavond 14 september 2012 overleed ons lid Jan Haagmans.

Op 20 september was het afscheid van Jan in onze parochiekerk en las onze voorzitter Maurice de Lange het volgende voor aan het einde van de H.Mis.

Nog geen jaar geleden, op vrijdag 21 oktober 2011, verraste de gehele schutterij Jan en Tonie met een serenade in hun eigen feesthal achter het huis aan de St.Gerlachstraat. Jan werd die dag 65 jaar en samen waren Jan en Tonie 40 jaar getrouwd. Natuurlijk hoorde de schutterij bij dit feest acte de presence te geven. Jan en Tonie waren zeer dankbaar, blij verrast en vooral ontroerd. Jan verzorgde iedereen persoonlijk van een pilsje of glas fris, zoals hij dit altijd vol energie deed. Niemand mocht iets tekort komen.

Wij wisten toen allemaal niet dat Jan nog geen jaar later niet meer bij ons kan zijn.

Vorig jaar maart huldigde onze schutterij Jan voor 50 jaren trouwe dienst binnen onze schutterij. Hij ontving de gouden OLS onderscheiding als waardering en dank voor zijn jarenlange actieve inzet voor zijn schutterij St.Martinus. Jan was al vele jaren geen geüniformeerd lid meer van onze vereniging met name vanwege zijn drukke werkzaamheden in de taxicentrale. Maar hij steunde wel steeds zijn vrouw Tonie

in haar rol als marketentster. EN hij hield de vereniging in de gaten en wist via via of direct toch altijd wat er speelde. En hij was ober of kelner tijdens evenementen en reed vele malen de taxibusjes naar schuttersfeesten en andere optredens.

Als er een groot schuttersfeest in Houthem aankwam dan was Jan de eerste die op pad ging om sponsoren en adverteerders te werven in de verre regio. Het grote jubileumfeest in 1999 vond hij geweldig maar hij was echt ontroerd tijdens de grote taptoe op het landgoed vorig jaar juni.

Voorheen was Jan jarenlang actief als echte overslagtamboer in het klaroenkorps en daarna als geweerdrager. Een aantal jaren was hij samen met zijn zoon Rene actief als tamboers en daarvan kon hij enorm genieten. Eerder was Jan schutterskoning in 1968 en 1973. Hij trouwde zelfs als schutterskoning samen met zijn Tonie. De schutterij was dus echt onderdeel van zijn en hun leven. Maar hoe kan dat ook anders als telg uit de schuttersfamilie Haagmans.

Op zaterdag 25 augustus was Jan nog op het koningsvogelschieten en genoot hij van een pilsje en een hamburger en voelde hij zich thuis tussen zijn schuttersvrienden en –vriendinnen op de schutterswei. Nauwelijks 3 weken erna kan hij niet meer bij ons zijn.

Kenmerkend voor zijn enorme drive was het feit dat hij 2 weken geleden bij een ziekenbezoek van ons bestuur zelfs nog om 20 kwitanties vroeg. Hij was niet van plan lang ziek te zijn en wilde weer op pad voor de vereniging om adverteerders te werven voor het kwartaalblad.

Vandaag nemen wij afscheid van Jan met vele schuttersvrienden en –vriendinnen in de kerk en de speciale vaandelwacht op het altaar.
Uit respect, dankbaarheid en waardering.

Wat blijven zijn mooie herinneringen die wij met trots in ons schuttershart zullen meedragen.

Jan, dankjewel en rust zacht.

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!