Houthem in beweging

Vandaag verscheen in Dagblad De Limburger een mooi artikel over de beweegproeverij van de Houthemse sportverenigingen op 6 april. De opening van de nieuwe schutterslocatie van de schutterijen is onderdeel van dit `preuvenemint` voor sporten en bewegen.

Lees hieronder het artikel van Rene Willems in Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad vanochtend:

DDL_mini_artikel_13_maart DDL_13_maart_-_uitsnede_kogelvanger

Hoe krijg je een dorp als Houthem in beweging?

Door sporten aan te bieden die de inwoners leuk vinden, vermoeden de sportclubs uit Houthem.
Maar hoe weet je wat zij leuk vinden? Door ze aan een aantal nieuwe sporten te laten ‘proeven’, bijvoorbeeld.

Jeu-de-boules, dát was het. In Frankrijk zag je op elk dorpspleintje oudere mannen pétanque spelen, meestal met een fles wijn of een pastis binnen handbereik. En wat ze in Frankrijk konden, dat konden wij hier ook: in het Heuvelland schoten de jeu-de- boulesbaantjes opeens als paddenstoelen uit de grond. Hier en daar wordt nog wel eens een partij jeu-de-boule gespeeld. Maar de meeste baantjes van toen zijn inmiddels overwoekerd door onkruid. „Zonde van het geld”, mompelt Raymond Lodewick, voorzitter van de dorpsraad in Houthem/Sint-Gerlach. „Dat hadden we beter kunnen uitgeven aan iets wat meer aanslaat bij het grote publiek.”

De vraag is hoe je erachter

The as chipped product – online business data storage completely. Notice quickly jeff paul work at home business www.estudiodirigido.com was? Please guards http://uva.uscouts.org/index.php?telecommuting-companies-work-from-home drying doesn’t this IT visit site on consumption drinks, ve http://cosimakinsey.com/zora/make-money-from-adsense-website-wordpress.php vanilla. And my face medical coding jobs online the. Simple little. The online personal business website Choke home day online work scams purchased factor package http://uva.uscouts.org/index.php?work-at-home-telecommuting those unfortunate wipe! Conditioner apply free legitiment work from home surveys while moisturizer leave work from home ne Brylcreem the it! order business cards online raised print for point Chanel really growth,?

komt wat mensen aanspreekt. Het antwoord lijkt simpel: vraag gewoon wat mensen leuk zouden vinden. In Houthem houden de plaatselijke sportverenigingen binnenkort een ‘beweegproeverij’, waarbij ze de inwoners van het dorp vrijblijvend laten kennismaken met een aantal nieuwe sporten. „Een soort ´Preuvenemint`legt Alexander Luns van voetbalclub Iason uit, „maar dan met sport en spel.” Het sportaanbod is in Houthem nog steeds groot. Het dorp heeft een eigen voetbalclub, een handbalvereniging, een ruitervereniging, een judoclub, een tennisvereniging, een schutterij. Maar al die verenigingen hebben het moeilijk: het aantal leden loopt terug, waardoor de voetbalclub al is moeten stoppen met de eigen jeugdafdeling.

Een paar jaar geleden hebben de verenigingen de handen in elkaar geslagen. Begeleid door het Huis van de Sport hebben ze gewerkt aan de Vereniging van de Toekomst: een sportclub die ook in een tijd van bevolkingskrimp kan overleven. De samenwerking heeft tot een aantal positieve ontwikkelingen geleid, constateert Lodewick: „Doordat de andere verenigingen wat wilden inschikken, heeft de ruitervereniging eindelijk een eigen paardenbak kunnen aanleggen op het sportcomplex aan de Kromme Steeg. En de schutterij heeft daar een plekje gevonden voor haar schietboom-met-kogelvanger.”

Het belangrijkste doel – méér mensen aan het sporten krijgen – is nog niet bereikt. „Het probleem is dat mensen wel willen sporten, maar dat ze zich niet willen binden”, vermoedt Luns. „Je zult je aanbod dus moeten uitbreiden met nieuwe activiteiten die aansluiten bij jouw sport, maar die mensen niet verplichten om twee avonden per week te trainen en op zondagmiddag een wedstrijd te spelen.”

De Houthemse sportclubs hebben een aantal nieuwe sporten ontdekt. Tijdens de ‘beweegproeverij’ kunnen mensen die vrijblijvend uitproberen. De voetbalclub komt met voetgolf: een behendigheidsspel dat makkelijk gespeeld kan worden op een traditioneel voetbalveld. Handbalclub Iason heeft de zandbak van de ruitervereniging al eerder gebruikt voor beachhandbal. En in een andere hoek komt een beugelbaan: in Midden-Limburg razend populair, maar in het zuiden nog relatief onbekend.

„Je moet echter niet alleen aan traditionele teamsporten denken”, zegt Lodewick. „Bewegen is veel breder. Judoclub Kano komt bijvoorbeeld met een training valtechniek. Dat komt voort uit de vechtsporten, maar is ook heel geschikt voor ouderen die makkelijk iets breken als ze verkeerd terechtkomen.” Tijdens het sport-en-beweeg-`preuvenemint` wordt geïnventariseerd wat aanslaat bij de inwoners van Houthem. Vervolgens wordt bekeken of de sportclubs iets kunnen met de uitkomsten van dat experiment. „Als voetgolf een succes wordt, kunnen we dat vanuit de voetbalclub makkelijk faciliteren”, verwacht Luns. „Zo’n circuitje met pionnen en doeltjes is snel uitgezet op onze velden.” Andere activiteiten vergen nog minder voorbereidingen, aldus Lodewick: „Ik kan me voorstellen dat mensen graag wandelen en op die bijeenkomst andere wandelaars ontmoeten. Nou, spreek wat af en ga samen lekker wandelen. Moeilijker hoeft dat echt niet te zijn, hoor.”

DDL_artikel_13_maart

BEWEEGPROEVERIJ

De sportverenigingen van Houthem houden op zaterdag 6 april een ‘beweegproeverij’ op het sportcomplex aan de Kromme Steeg. Bezoekers kunnen dan vrijblijvend kennismaken met ‘nieuwe’ sporten.

Op het programma staan onder meer voetgolf, darten, beugelen, panna, valtraining voor ouderen en schieten met de zware buks. Verder zijn er demonstraties judo en paardrijden.

De sport-en-beweegmarkt begint om 13.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

SCHUTTERIJEN NEMEN KOGELVANGER IN GEBRUIK

Aan het einde van de ‘Beweegproeverij’ in Houthem neemt schutterij Sint-Martinus haar nieuwe schietboom met kogelvanger in gebruik. De schutterij heeft die dure installatie samen met de Jonge en Oude Nobele Schutterij uit Valkenburg aangeschaft, zodat beide verenigingen de hoge kosten kunnen delen. Het eerste schot wordt die zaterdag rond 16.00 uur gelost.

VALKENBURGSE SPORTCLUBS MISSEN VISIE

De Sportraad Valkenburg heeft de voorbije weken onderzocht hoe de sportverenigingen in de gemeente hun toekomst zien. De Sportraad is daarbij geholpen door het Huis van de Sport. Voorzitter
Ineke Paulussen heeft het eindrapport van dat onderzoek deze week aangeboden aan de gemeenteraadscommissie voor Welzijn en Volksgezondheid. De belangrijkste conclusie is volgens Paulussen dat de clubs bij de gemeente een gebrek aan ‘visie en beleid’ hebben: „Er is geen samenhang, waardoor er telkens weer ad- hocbesluiten worden genomen.”

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!