Het einde van het jaar en het begin van het nieuwe jaar is vaak een periode waarin in Nederland het aantal mensen met een griepachtig ziektebeeld toeneemt. Tijdens de afgelopen kerst en nieuwjaar was dat niet anders. En helaas viel ook de Schutterij ten prooi van koning griep.

Met als gevolg dat zondag 7 januari wat anders verliep dan van te voren was gepland.

Om 9.30 stond een Heilige Mis op het programma in de Sint Gerlachuskerk die zou worden gevolgd door een optocht door het dorp en een nieuwjaarsreceptie in café ’t Wit Paerd.

Maar het was koud zondagochtend rond 9.00 en het miezerde een beetje. De vooruitzichten waren niet goed. Een aantal leden was al bezig met de voorbereidingen in de kerk. De Heilige Mis zou immers worden opgeluisterd door het klaroenkorps van de Schutterij. Na nog een korte afstemming met het dameskoor Cantate uit Sittard vertrok de Schutterij om 9.15 vanuit de Holle Eik – waar men zich had verzameld – in marstempo naar de kerk om deels op het altaar, in de voorste banken en achter in de kerk plaats te nemen.

De Heilige Mis ging onder andere over het verhaal van de drie wijzen uit het oosten en de betekenis van dit verhaal. Maar ook over het thema dat dit jaar was gekozen voor het Gerlachusoctaaf. Het thema “Jij telt ook mee“. Omzien naar een ander. Doen we dat tegenwoordig nog wel genoeg? Een vraag die niet alleen past bij de tijd van het jaar. Maar wellicht ook past bij de tijd waarin wij leven. Een vraag die zich bij uitstek leent voor een warme preek.

Nadat de Heilige Mis was afgesloten door het klaroenkorps, werden we door onze commandant Ad Jansen opgesteld voor de kerk waar ons werd meedegedeeld dat door de weersomstandigheden en de kleine bezetting, het bestuur had besloten de optocht uit te stellen tot 17 maart, na de jaarmis. Tot vreugde waarschijnlijk van alle aanwezige leden. In “galop” en rechte lijn werd naar cafe ’t Wit Paerd gemarcheerd waar we letterlijk en figuurlijk een warm onthaal kregen van de nieuwe exploitanten, Dre en Chantalle. Niet alleen het café was opgewarmd. In de zaal achter in het café stonden al de belegde broodjes klaar, verschillende soorten Limburgse vlaai en koffie en thee. Gesponsord door café ’t Wit Paerd. Op een paar details na hadden we ons geen betere start van 2024 kunnen bedenken.

Dre en Chantalle, bij dezen nogmaals hartelijk dank.

Uiteraard willen we ook alle mensen bedanken die het weer hebben getrotseerd om onze vereniging het allerbeste te wensen voor dit mooie schuttersjaar.

Wij hopen u allen terug te zien tijdens het schuttersweekend dit jaar op 25 mei en 26 mei op het landgoed van Chateau St. Gerlach.

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!